One Minutes Festival 2005

december 2005 -

Zondag 13 november werden in Paradiso in Amsterdam The One Minutes Awards 2005 uitgereikt, een achttal prijzen voor precies één minuut durende videofilms. Op het festival waren achttien jongeren uit de hele wereld aanwezig die behoorden tot de de genomineerden van de juniorencompetitie, een initiatief van de European Cultural Foundation en Unicef.

OneMinutes

Winnaars Ionela Costachi en Andreas Öhman

De One Minutes Awards voor jongeren gingen naar Ionela Costachi uit Moldavië en Andreas Öhman uit Zweden. Naast de Tommy Award ontvingen zij een videocamera en internationale publiciteit. De publieke omroepen SVT (Zweden), YLE (Finland) en TV3 (Spanje) volgden de genomineerden gedurende hun verblijf in Amsterdam om hun ervaringen vast te leggen en inzicht te krijgen in de verhalen achter hun films.

Zo'n driehonderd videofilms waren ingezonden door jongeren tussen de 14 en 20 jaar oud. In de uiteindelijke selectie zaten junioren uit Nederland, België, Turkije, Rusland, Moldavië, Servië en Zweden. Ionela Costachi won vanwege de simpele en krachtige boodschap in haar video 360º Solitude over de gevolgen van migratie. Jurylid Akram Zaatari uit Libanon, zelf een gerenommeerd videokunstenaar en eerder winnaar van de One Minutes, bewonderde de puurheid van haar film.

Andreas Öhman’s zag zijn video One Minute bekroond vanwege het mooie verhalende aspect, de technische precisie en de intellectuele aanpak. One Minute gaat over de houdbaarheidsdatum van dingen en mensen. De filosofische voice-over geeft de kijker de boodschap mee om elke minuut van het leven goed te benutten.

De winnende video's zijn te zien op de site van The One Minutes Jr.