Uitwisseling moderne muziek en stadscultuur Marseille-Kinshasa

februari 2005 -

Het CAURI-project in Marseille en Kinshasa, Congo, brengt Franse en Afrikaanse muzikanten bij elkaar. Doel is samenwerking op het gebied van moderne en elektronische muziek en nieuwe stromingen in de stedelijke omgeving.

Het project is een initiatief van AMI (Aide aux Musiques Innovatrices). AMI bestaat sinds 1994 en werkt vanuit een oude tabaksfabriek in Marseille. Het centrum wil een platform en een ontmoetingsplaats bieden aan muzikanten. Het organiseert workshops, cursussen en concerten en werkt aan een netwerk binnen en buiten Frankrijk. De laatste jaren richt AMI zich op internationale, culturele uitwisseling en samenwerking, waarbij verschillende projecten worden gerealiseerd in Marseille en in een stad in het buitenland. Daarbij zijn de ontmoeting en wederzijdse inspiratie belangrijker dan het tot stand brengen van muzikale producties.

Het CAURI-project loopt van 2004 tot en met 2007. Aan AMI verbonden professionals geven workshops en masterclasses. In Kinshasa vinden workshops plaats voor regie en geluid, geluidstechniek, muziek en computer, en multimedia en webontwerp. De Belgische componist Thierry De Mey verzorgt een masterclass voor componisten die muziek schrijven voor theater, dans of film in Afrika. Speciale aandacht is er voor rap en hiphop, volgens AMI de muziekvormen waarin de culturen van verschillende generaties samenkomen en die fungeren als een smeltkroes van invloeden. Onder leiding van een Franse modeontwerpster komen jonge ontwerpers in Kinshasa en in Marseille bij elkaar voor workshops over stedelijke cultuur en mode.