Fotografiefestival Chobi Mela III in Bangladesh

januari 2005 -

Het internationale fotografiefestival Chobi Mela opende op 6 december 2004 in Dhaka, Bangladesh. In lastige omstandigheden kwam een spetterend festival tot stand, met meer dan 30 tentoonstellingen van fotografen uit 17 landen op 7 verschillende locaties. Daarnaast kon het publiek kiezen uit multimediapresentaties, filmvertoningen, lezingen en workshops.

photo

Tentoonstelling in de open lucht. Foto: Geerte Wachter

Deze derde editie van Chobi Mela was niet zonder tegenslag. Zo trokken de door de overheid gecontroleerde galeries zich een week voor het festival terug, waardoor organisator DRIK ijlings op zoek moest naar alternatieve locaties. Een van de noodoplossingen bleek overigens een gouden greep: midden op een groot braakliggend terrein in het centrum van Dhaka werd een tent neergezet waar enkele Aziatische fotografen hun werk toonden. Dankzij het laagdrempelige karakter van deze expositieruimte werd deze tentoonstelling erg goed bezocht door alle lagen van de bevolking. Locaties van het Goethe Institut, de British Council en de Alliance Française leken minder toegankelijk voor de meeste Bengalen.

Met gasten als Pedro Meyer uit Mexico, Morton Krogveld uit Noorwegen, Parthiv Shah uit India, Tarek Al Ghoussein uit Palestina/Arabische Emeritaten en Shaidi Gadirian uit Iran was het festival werkelijk internationaal te noemen. Het werk van Shaidi Gadirian staat deze maand ook op het omslag van het tijdschrift Wordt Vervolgd van Amnesty International. Zij toont gesluierde vrouwen van wie het gezicht bedekt is met traditioneel typisch vrouwelijke gebruiksvoorwerpen als een pan of een strijkijzer. De foto’s werden enthousiast ontvangen door het publiek in Dhaka.

Het festival reikte tijdens de opening vier life time achievement awards uit aan Bengaalse fotografen. Een van de vier gelauwerden, Amanul Haque, hield een toespraak, waarin hij refereerde aan de ontwikkeling van fotografie in zijn land. Er bestaat een actieve Association of Bangladesh Photographers, waarvan enkele leden ook exposeerden. In de kranten en tijdschriften in Bangladesh wordt veel plaats ingeruimd voor fotojournalistiek werk.

Het Prins Claus Fonds steunde de deelname van niet-westerse fotografen aan het festival.

Geerte Wachter is Beleidsmedewerker van het  Prins Claus Fonds