Hubert Bals Fonds steunt 46 filmprojecten

juni 2005 -

Het Hubert Bals Fonds van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) verdeelt in totaal Euro 630.000 onder 46 filmprojecten en -initiatieven in niet-Westerse landen. Onder de films die in de selectieronde van dit voorjaar een bijdrage voor postproductie krijgen zijn Carlos Reygadas' Batalla en el Cielo (Battle in Heaven) en Sangre van Amat Escalante (beide te zien in Cannes 2005).

photo

Still uit Batalla en el Cielo

Het Hubert Bals Fonds steunt verder Ahlaam (The Dreams) van Mohamed Al Daradji uit Irak, een verhaal over ervaringen van een vrouw in Baghdad na de val het Saddam-regime. En Gie van Riri Riza uit Indonesië, een historische film gebaseerd op het leven van activist en schrijver Soe Hok Gie. Het IFFR verwacht een groot deel van de films die nu een fondsbijdrage ontvangen te kunnen vertonen tijdens het filmfestival in januari en februari 2006.

Ieder jaar heeft het Hubert Bals Fonds ongeveer Euro 1,2 miljoen tot zijn beschikking. Hiermee steunt het fonds scenario-ontwikkeling, postproductie distributie in het land van herkomst. Ook steunt het fonds initiatieven voor training van filmmakers in ontwikkelingslanden.

In Nederland zijn films die mede tot stand kwamen dankzij een Hubert Bals Fonds-bijdrage te zien in filmtheaters, tijdens 'Tigers on Tour', in de NPS tv-serie 'Wereldcinema', en te downloaden van www.tigeronline.nl, de eerste website voor arthousefilms.

Het Hubert Bals Fonds wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Hivos-NCDO Cultuurfonds, NPS en de Stichting DOEN.