Poëzie als antwoord op geweld

juni 2005 -

In Colombia vindt van 24 juni tot en met 2 juli 2005 voor de 15e keer het Internationale Poëziefestival van Medellín plaats. Tijdens dit evenement dragen 80 dichters uit 52 landen uit hun werk voor. De belangstelling voor de voordrachten is overweldigend, ruim 100.000 mensen komen luisteren in theaters, parken, ziekenhuizen, gevangenissen en op pleinen.

image

De dagelijkse realiteit van armoede, burgeroorlog en misdaad drukt zwaar in Colombia. Het is dan ook vanuit deze situatie dat het festival in 1991 door dertien dichters is opgericht. De daaropvolgende massale reactie van het publiek gaf blijk van de grote behoefte aan een manier om hun gevoelens te uiten in een weinig tolerant land. Poëzie bleek hiervoor een uitstekend middel. Wat begon als een festival met een nationaal karakter is inmiddels uitgegroeid tot het grootste poëziefestival ter wereld.

Volgens Fernando Rendón, directeur van het festival, is het evenement onderdeel van het democratiseringsproces van de Colombiaanse cultuur en staat het symbool voor een volk dat strijdt voor recht op vrijheid van meningsuiting, voor recht op een beter en waardiger leven. 'Poëzie is een geweldige manier om tot elkaar te komen', zegt Rendón.

Voor de dichters, dit jaar met namen als Breyten Breytenbach, Wole Sovinka en Gerrit Komrij, is het festival een fantastische ervaring. Het vormt het ideale scenario voor dialoog tussen de verschillende culturen. En de sfeer is die van een waar volksfeest; nergens anders treffen zij een publiek dat zo betrokken is en de voordrachten beloont met zo’n euforisch geklap en gestamp.