Prins Claus Fonds voor het eerst actief in Mongolië

juni 2005 -

De oude en rijke geschiedenis van Mongolië is te zien in het Nationale Museum van Mongoolse Geschiedenis in de hoofdstad. Voor de lokale bevolking, maar ook voor toeristen. Het Prins Claus Fonds ondersteunt het museum bij het actualiseren van de bezoekersinformatie.

photo

In de collectie van het museum bevinden zich ruim 58.000 archeologische, historische en etnografische objecten. Ze dateren van 800.000 voor Christus tot het einde van de 20ste eeuw, en geven een overzicht van de eeuwenoude nomadentraditie van dit immense land. Circa 15.500 van deze objecten zijn in de permanente presentatie te zien.

In de hoofdstad van Mongolië, Oelan Bator, wonen ruim 1 miljoen mensen. Het grootse deel van de 2,5 miljoen inwoners woont in 'gers', zogenaamde tenten. Mongolië - ingeklemd tussen Rusland en China - werd in 1945 onafhankelijk van de Volksrepubliek. Het museum vervult een belangrijke rol in het bewaren en toegankelijk maken van het cultureel erfgoed.

De bijschriften en informatieborden in het museum geven op dit moment slechts summiere informatie en zijn niet vertaald in het Engels. Het Prins Claus Fonds heeft besloten de vernieuwing van ruim 2000 titelkaartjes en introductieteksten te financieren. Het museum wil onder meer overzichtelijke grafieken plaatsen bij de inleidende teksten.

Dit project is het eerste dat het Fonds in Mongolië ondersteunt. Mongolië is voor het Prins Claus Fonds een Zone of Silence. Deze zogenaamde stiltegebieden zijn regio's waar weinig bekend is over culturele activiteiten, vanwege moeilijke politieke en economische omstandigheden of vanwege de geografische locatie. Het Fonds wil juist in deze gebieden meer activiteiten ondersteunen en initiëren.

Christine Wagner is werkzaam bij het Prins Claus Fonds, afdeling Pers en Publiciteit