FESPACO over professionalisering van de Afrikaanse film

maart 2005 -

In Burkina Faso vindt om de twee jaar het Festival Panafricain du Cinema et la Television de Ouagadougou (FESPACO) plaats. Op 26 februari 2005 is de negentiende editie van start gegaan. De organisatie verwacht in totaal zo'n vijfduizend bezoekers. Het festival, dat tot 5 maart duurt, heeft dit jaar als thema 'Training en professionalisering van de Afrikaanse filmindustrie'.

'Er zijn geen filmacademies in West-Afrika en dus worden er nauwelijks nieuwe filmmakers opgeleid,' zegt Sonde Hamadou van FESPACO. Het doel is om middels discussiebijeenkomsten voor filmprofessionals te komen tot een plan voor het oprichten van zo'n academie.

Verder zijn er natuurlijk veel films te zien, voornamelijk uit Franstalige Afrikaanse landen. Dani Kouyate uit Burkina Faso is met Ouaga Saga de grote kanshebber voor de Étalon d'or de Yennenga, een van de vier prijzen die zullen worden toegekend.

Internationaal is er erkenning voor de Afrikaanse film. De Zuid-Afrikaanse Marc Dornford-May won in februari op het gerenommeerde festival in Berlijn de Gouden Beer voor de beste film met U-Carmen e-Khayelitsha. Op het festival van San Sebastian in 2004 ging de Montblanc Award naar Fanta Nacro uit Burkina Faso, voor het scenario van La Nuit de la Vérité. En Yesterday van Darrell Roodt uit Zuid-Afrika is zelfs genomineerd voor een Oscar.