Palestijnse en Israƫlische kunst tegen 'ongezonde muur'

maart 2005 -

De afscheiding van honderden kilometers muur die Israël momenteel bouwt op de Westelijke Jordaanoever vormt een ernstige bedreiging voor de gezondheid van de Palestijnen in dat gebied. De slechte bereikbaarheid belemmert hulporganisaties bijvoorbeeld in hun werk. Bovendien veroorzaakt de veiligheidsbarrière veel psychische klachten. Dat zeggen de Palestijnse Rode Halve Maan, Physicians for Human Rights uit Israël en Médecins du Monde uit Frankrijk. Sinds half februari 2005 voeren zij daarom gezamenlijk campagne tegen de muur en het hek, in samenwerking met vooraanstaande Palestijnse en Israëlische kunstenaars.

photo

'Mensen in Israël en Palestina worden al doodgegooid met informatie over het conflict', zegt Anna Miranda Scholten van Médicins du Monde. 'Om ze toch te kunnen prikkelen, hebben we gekozen voor kunst als communicatiemiddel.' Twaalf kunstenaars verbeeldden op verzoek van de organisatoren met digitale kunstwerken hun kritische visie op de afscheiding. Het engagement van de participanten blijkt behalve uit hun creaties ook uit hun onbetaalde deelname aan het project. Curators zijn de Israëlische fotograaf Miki Kratsman en de Palestijnse fotograaf en schilder Amer Derbas. Zij hebben een brochure samengesteld met afbeeldingen van de kunstwerken en achtergrondinformatie.

De campagne is begonnen in Israël en de bezette gebieden, met de lancering van een website en een publicatie in de kranten Ha’ir en Al Quds. Vanaf het voorjaar gaat de protestactie verder via een reizende tentoonstelling naar Parijs, Londen, Amsterdam en mogelijk andere Europese steden.

Onlangs besloot de Israëlische regering ondanks internationale protesten door te gaan met de bouw van de afscheiding, zij het over een kortere afstand.