Afrikaanse kunst van plastic flessen

mei 2005 -

Het is een kleine, felgekleurde dop die op praktisch elke fles past: de Bottleboy. De Bottleboy zorgt er voor dat lege plastic waterflessen gemakkelijker gerecycled kunnen worden. Deze uitvinding is de creatie van het ontwerperscollectief Walking Chair uit Oostenrijk.

Amadou Sow, een kunstenaar uit Senegal die momenteel woonachtig is in Wenen, Oostenrijk, initieerde het project Bottleboy Dakar, dat zijn naam aan deze kleine flessendop ontleent. De Bottleboy inspireerde hem om kunstenaars in te zetten bij het hergebruiken van plastic. Het doel was dat zij de Bottleboy als uitgangspunt zouden nemen bij het creëren van kunstwerken waarbij plastic waterflessen opnieuw gebruikt worden. De actie dient om het publiek bewust te maken van de noodzaak om beter met het milieu om te gaan.

De tien jonge Senegalese kunstenaars die samen het collectief Action Bottleboy Dakar vormen, gebruikten in totaal ruim zeshonderd plastic flessen om kunstwerken van te maken. Op het Place l’Independance in Dakar, Senegal werd begin maart het resultaat getoond. Naast de lokale bevolking waren er ook afgevaardigden van het ministerie van onderwijs aanwezig bij de manifestatie.

photo

Kunstwerk van plastic waterflessen

‘De kunstenaars hebben allen op hun eigen wijze de plastic waterfles getransformeerd tot een nuttig of decoratief voorwerp’, aldus een van de medeoprichters van het collectief die zichzelf KRN noemt. Zo waren er bijvoorbeeld een vaas, een boekenplank, een stoel en een kleerhanger gemaakt. Ook werd er een videoanimatie over de levensloop van een plastic fles vertoond.

‘De kunstenaars zullen zich na dit project buigen over andere manieren waarop zij kunst in kunnen zetten voor een beter milieu’, vertelt KRN. De actie, waar veel mensen in eerste instantie nogal sceptisch over waren, is een succes gebleken. ‘Sommige mensen zijn thuis zelf aan de slag gegaan om iets te maken van lege plastic flessen.’