Poëziefestivals in Afrika

mei 2005 -

Zes jaar geleden werd op 21 maart de eerste World Poetry Day gehouden. Met dit initiatief hoopt de Unesco 'het lezen en schrijven van poëzie in de wereld' te stimuleren. Elk jaar vraagt deze dag aandacht en erkenning voor regionale, nationale en internationale bewegingen in de poëzie.

Ook in Afrika groeit de aandacht voor literatuur, getuige het feit dat er onlangs drie literaire festivals plaatsvonden. Het meest gevestigde is Time of the Writer, georganiseerd door het Centre for Creative Arts dat gelieerd is aan de Universiteit van Kwazulu-Natal in Durban, Zuid-Afrika. Eind maart was er de eerste editie van het Nairobi International Poetry Festival rond het thema HIV en aids.

Les Rencontres Poétiques Internationales de Conakry beleefde in april zijn eerste lustrum. Dit festival is opgezet door de Guineese dichter Thierno Souleymane Barry. 'Doel van ons festival is dichters een podium te bieden en daarbij een brug te slaan tussen Afrikaanse dichters en dichters van andere continenten', aldus Berry. Het programma bestond uit seminars, lezingen en muziek- en poëzievoorstellingen. Daarnaast waren er poëziewedstrijden in zowel de Franse taal als in de nationale talen.

Het festival was een succes volgens Barry. 'In de vier dagen die het festival duurde hebben we ruim 2000 bezoekers en 75 dichters, komieken en muzikanten mogen ontvangen. De voorbereidingen voor de zesde editie zijn alweer in volle gang. We hopen volgende keer samen te kunnen werken met andere landen zoals Nederland, België en Canada. Elke uitwisseling is welkom.'

Over de toekomst van poëzie in Afrika is Barry optimistisch. 'In de jaren zestig heeft de poëzie een lans gebroken voor de bevrijding van het Afrikaanse continent. En nu, na een periode van relatieve rust, zorgt het toenemend aantal festivals er voor dat poëzie weer populairder wordt - vooral onder jongeren.'