Orquesta de la Papaya voor het eerst te horen in heel Midden-Amerika

mei 2005 -

Na drie jaar met optredens op roemruchte festivals in Amerika en Europa, ging vorige maand een hartenwens van het Orquesta de la Papaya eindelijk in vervulling: van 2 tot en met 17 april gaf het orkest een serie concerten in vijf landen in Midden-Amerika, de regio waar de leden van het internationale gezelschap vandaan komen. Door de grote geografische verschillen en de hoge reiskosten was zo'n uitgebreide tournee nooit eerder mogelijk.

image

Tourposter

Orquesta de la Papaya wil via de muziek bijdragen aan de culturele integratie tussen de zeven landen in Midden-Amerika: Panama, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, El Salvador, Guatemala en Belize. De veertien muzikanten vertegenwoordigen elk een eigen muziektraditie van verschillende bevolkingsgroepen in de regio. Zo onstaat er een samensmelting van muziek van onder anderen de Garífunas uit Honduras en de Indianen uit Guatemala, vermengd met eigentijdse stijlvormen als reggae, r&b en rap. De tweede cd van het orkest, Tierra de Dulce Espera uit 2004, staat in het teken van vrouwelijke muzikale tradities. Veel van de vrouwelijke gastmuzikanten op de cd traden ook op tijdens de concerten in april, die zowel in grotere concertzalen als op pleinen in de openlucht plaatsvonden.

'De reactie van het publiek verschilde enorm per land', aldus Manuel Obregon, pianist en leider van het orkest. 'De mensen in Panama waren zeer geëmotioneerd en huilden. De Nicaraguanen wisten niet wat ze konden verwachten en reageerden in eerste instantie terughoudender. In Honduras en Belize was de respons weer expressiever. Het publiek genoot ervan om lokale muzikanten te zien samenspelen met andere Midden-Amerikanen'.

Later dit jaar volgen er nog optredens in Guatemala en El Salvador. Nu het Orquesta de la Papaya bekender is en er een netwerk van organisatoren is opgebouwd, hoopt het in de toekomst vaker in de eigen regio te kunnen toeren. Zodoende hoopt het orkest jong en oud een idee te geven van de eigen wortels en een alternatief te bieden tegen allerlei dominante invloeden van buitenaf.

Het Orquesta de la Papaya wordt ondersteund door het Hivos Cultuurfonds. Dit fonds viert begin juni 2005 zijn 10-jarig jubileum. Voor die gelegenheid wordt ondermeer een publicatie uitgebracht met teksten van schrijvers als Breyten Breytenbach plus informatie over culturele organisaties uit de hele wereld, waaronder het Orquesta de la Papaya.