Richard Pakleppa, 'Angola saudades from the one who loves you'

Verwoest Angola hunkert naar een nieuwe toekomst

november 2005 -

Zevenentwintig jaar lang deelde de burgeroorlog Angola in tweeën. Drie jaar geleden werd de vrede gesloten. Voor het eerst sinds de onafhankelijkheid is het land weer een eenheid, maar het is tot op de bodem verwoest. Desondanks opent Pakleppa zijn film 'Angola saudades from the one who loves you' met een optimistische belofte. "Angola hunkert naar een nieuwe toekomst," zingt een vrouwenstem in het Portugees. Een politicus, een ambitieuze rapper, maar ook een straatjongen in de diepste ellende, vertellen hoe mooi en rijk Angola feitelijk is. Het land heeft een enorme natuurlijke rijkdom en de Angolezen zijn trots en moedig. Zij zullen zorgen dat Angola het verleden te boven komt.

photo

Still uit 'Angola saudades from the one who loves you'

Hoewel het indrukwekkend is om te zien dat deze mensen ondanks alles nog in de toekomst geloven, zijn zij in de film duidelijk in de minderheid. Pakleppa lijkt niet om de werkelijkheid heen te kunnen. Wat in de rest van de film overheerst is een beeld van doffe, uitzichtloze ellende. Van steden in puin, vernielde wegen en bruggen, en van lamgelegde scholen. Straatkinderen raken aan de drugs of snuiven terpentine.

Pakleppa snijdt vervolgens nogal wat thema's aan, waardoor het steeds onduidelijker wordt waar de film nu werkelijk over gaat. Hij toont problemen als de zeer beperkte vrijheid van meningsuiting, de moeizame opbouw van een democratie en de enorme kloof tussen arm en rijk. We nemen een kijkje in een exorbitant luxueuze winkelwijk in de hoofdstad Luanda. Mannen in dure pakken prijzen in een showroom glimmende, rode sportauto's aan. In een rijke wijk is Angola ineens een land van witte villa's, zwembaden en wuivende palmen. Een straatjongen zegt: "Angola's rijkdom is van iedereen. Maar alleen de leiders en de rijken profiteren ervan".

De belofte van het begin van de film lijkt niet uit te komen. Angola dreigt andermaal in twee delen uiteen te vallen. De vraag blijft of Pakleppa zijn onderwerp uit het oog is verloren of dat de belofte in werkelijkheid al is achterhaald.

De film 'Angola saudades from the one who loves you' van Richard Pakleppa is te zien tijdens IDFA 2005 in Amsterdam. De film is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Jan Vrijmanfonds.