Ivaldo Bertazzo over dansen met jongeren

november 2005 -

De Braziliaanse choreograaf Ivaldo Bertazzo selecteert jonge mensen voor dansprojecten. Enkele jaren geleden richtte hij in São Paulo een eigen opleidingscentrum op, dat door lokale overheden en sponsors wordt gefinancierd. “Mijn doelen gaan verder dan puur artistieke,” zegt de gerenommeerde choreograaf, die in 2004 de Prins Claus Prijs ontving.

photo

Massascène uit 'Samwaad - Street of Encounters'

“Waar ik bij het kiezen van de deelnemers op let, is motivatie – de motivatie om te dansen, maar vooral om te leren. Ook de bereidheid zich compleet over te geven aan een artistiek proces, is van groot belang. We kijken naar de motorische eigenschappen en de intellectuele en emotionele ontwikkelingsmogelijkheden, met name hoe beweging helpt om identiteit uit te drukken. Daarbij spelen gebaren een grote rol.”

“We vragen zes uur per dag toegewijde training en de bereidheid tot, wat ik noem, een heropvoeding van lichaamsbeweging en motoriek. Die trainingen wordt aangevuld met lessen in taal, zang, percussie, fysiotherapie, dansgeschiedenis en origami, dit laatste om het ruimtelijk inzicht te stimuleren. Door die trainingen en lessen krijgen de jongeren zelfrespect en kunnen ze in korte tijd leren zich heel zelfbewust uit te drukken. Ze vinden de juiste emotionele balans om een boodschap aan een publiek over te brengen.”

“Het keihard werken aan motorische eigenschappen resulteert in een grotere mentale controle. Daardoor komen de verschillende kwaliteiten, die nodig zijn een artistieke inspanning, binnen handbereik. Je ziet ook bij veel deelnemers een ongelooflijke zelfverzekerdheid, die hen tot veel in staat stelt. Voor heel wat mensen met wie ik heb gewerkt, betekende het dansen een keerpunt in hun leven.”

'Samwaad – Street of Encounters' van Ivaldo Bertazzo is van 8 t/m 12 november te zien op het Holland Dance Festival in Den Haag.