Culturele stage in Nederland

november 2005 -

Tammy Ballentyne, werkzaam bij PANSA (Performing Arts Network of South Africa) in Johannesburg, bracht voorjaar 2005 zes weken door in Nederland. Zij verdiepte zich in publiciteit en marketing van Nederlandse theater- en dansgezelschappen. Naast afspraken met Introdans, Conny Janssen Danst, Over het IJ festival en het Scapino Ballet, maakte zij kennis met instellingen als het Theater Instituut Nederland, de Stichting Internationale Culturele Activiteiten (SICA) en het ministerie van OCW.

De stage inspireerde Ballentyne om de mogelijkheden te onderzoeken voor het realiseren van verschillende projecten een jaarboek over theater en dans in Zuid-Afrika, een servicedesk binnen PANSA voor internationale culturele samenwerking, een jaarlijks symposium over publiciteit in de culturele sector, herziening van de PANSA-website, en uitwisselingsprojecten: Nederlandse specialisten op het gebied van content management systemen naar Zuid-Afrika, en Zuid-Afrikaanse publiciteitsmedewerkers naar Nederland.

Het bezoek van Tammy Ballentyne is mede mogelijk gemaakt met het budget dat de ministeries van OCW en Buitenlandse Zaken voor het zogenaamde Buitenlands Bezoekers Programma (BBP) hebben gereserveerd. Dit programma moet de betrekkingen met culturele personen en organisaties in het buitenland stimuleren en het internationale culturele profiel van Nederland versterken. Twaalf instituten, waaronder de SICA voeren het BBP uit. Het BBP wordt betaald uit de HGIS-Cultuurmiddelen (Homogene Groep Internationale Samenwerking), geld dat de Nederlandse overheid ter beschikking stelt voor het internationaal cultuurbeleid.

Voor het bovensectorale programma van de SICA komen in aanmerking: experts met multidisciplinaire ervaring en contacten; organisatoren van grootschalige of multidisciplinaire manifestaties en festivals; opinieleiders die de richting van besluitvormingsprocessen kunnen beïnvloeden; critici en journalisten van toonaangevende media; en beleidsmedewerkers van overheden, fondsen en instellingen.