Restauratie historische officierswoning in Paramaribo krijgt mogelijk vervolg

november 2005 -

Het Nola Hatterman Instituut (NHI) in Paramaribo is op 24 oktober feestelijk heropend. Kansarme jongeren hebben de historische huisvesting van deze kunstinstelling onder vakkundige begeleiding gerestaureerd. Er wordt al gesproken over een vervolgproject op korte termijn.

photo

Het Nola Hatterman Instituut voor de restauratie. Foto: © 2003-2005, emAlbum

‘Nu kunnen Surinaamse jongeren in een prachtige omgeving weer een kunstopleiding volgen,’ stelt Jeroen Sprenger op zijn weblog tevreden vast. Hij is voorzitter van de Amsterdamse Stichting Herstelling, die samen met de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname de kar van dit succesvolle culturele ontwikkelingsproject heeft getrokken.

Het NHI wordt geleid door vooraanstaande Surinaamse kunstenaars als Paul Woei en Jules Brandflu en geldt als een kweekvijver voor nieuw talent. De opgeknapte oude officierswoning waarin het instituut is ondergebracht, dateert uit de zeventiende eeuw. Het pand vormt een onderdeel van Fort Zeelandia en ligt in het historisch centrum van Paramaribo. Sinds 2002 staat dit geheel aan bijzondere gebouwen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De Stichting Herstelling pleit voor een snel vervolg op de vruchtbare Surinaams-Nederlandse samenwerking. ‘Om het momentum te behouden,’ aldus Sprenger. Hij noemt twee kandidaten voor een volgende restauratie: de monumentale koffieloods op de voormalige Peperpot-plantage, en de tegenoverliggende Oranjetuin-begraafplaats. Hiermee kunnen bovendien nieuwe timmerlieden, houtbewerkers en metselaars worden opgeleid. En die zijn hard nodig voor het herstel en behoud van historisch erfgoed in Suriname.

De restauratie van het Nola Hatterman Instituut werd voor een belangrijk deel gefinancierd uit het HGIS-cultuurbudget van de Nederlandse regering. Daarnaast leverden de gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten financiële ondersteuning.