Kinderen uit Amsterdam en Teheran hopen op echte ontmoeting

november 2005 -

Dankzij Kids at Iran maken kinderen uit Amsterdam en Teheran kennis met elkaars leefwijze en ideeën. Het cultureel uitwisselingsproject van het Tropenmuseum Junior verloopt via internet en eindigt in december. Of er nog een ontmoeting zal plaatsvinden in levenden lijve is onzeker.

image

Homepage website Kids at Iran

De opening van de kindertentoonstelling 'Paradijs & Co 'in september 2003 - over de cultuur van Iran - was tegelijkertijd het startsein voor Kids at Iran. "Het bleek al snel veel ingewikkelder dan gedacht," vertelt Saskia Goldschmidt van het Tropenmuseum. "Aan allerlei materiële voorwaarden was in Teheran nog niet voldaan." Bovendien beschikten de Iraanse begeleiders aanvankelijk over onvoldoende computervaardigheden.

"Maar nu hebben we een heel goede website", zegt projectmanager Goldschmidt trots. Met drietalige informatie: Nederlands, Perzisch en Engels. Hierdoor kunnen kinderen uit groep 6, 7 en 8 van de Amsterdamse basisscholen De Kraal en ASVO sinds eind 2003 zelfgemaakte foto's uitwisselen met leeftijdsgenoten in het cultureel centrum Kanoon uit Teheran. Bovendien vinden er regelmatig chatsessies plaats, vooral 'met handen en voeten'. En ondanks de taalbarrière en cultuurverschillen is volgens Goldschmidt de band tussen de kinderen duidelijk gegroeid.

Dat het project na de moeilijke beginfase uiteindelijk toch van de grond is gekomen, is mede te danken aan de sponsor Shell Development Iran. "En dat is heel bijzonder," benadrukt Goldschmidt. Het was namelijk voor het eerst sinds de 'islamitische revolutie' van 1979 dat een westers bedrijf een Iraanse overheidsinstantie als Kanoon heeft gesponsord. "De Nederlandse ambassade en Buitenlandse Zaken waren ontzettend blij verrast om te zien wat cultuur kan bewerkstelligen voor economische relaties."

Sinds het aantreden in augustus 2005 van de nieuwe, uiterst conservatieve president Mahmoud Ahmadinejad lijken de begeleidende Iraanse leraren echter voorzichtiger te worden. Zo mochten in een tentoonstelling in Teheran geen foto's hangen van Amsterdamse meisjes met ontblote armen. Bovendien is een geplande ontmoeting tussen de Iraanse en Nederlandse kinderen in Amsterdam afgelast. Goldschmidt probeert nu toch een bijeenkomst te organiseren, maar dan in Teheran. "Want dat zou een mooie afsluiting zijn van het project."