Soaps bevorderen verzoening in Angola

november 2005 -

Vraag in Angola wie Gustavo is en het antwoord volgt meteen. De held uit de Braziliaanse soap 'A Lua Me Disse' is niet van het beeldscherm af te slaan: in de dagelijkse nieuwe aflevering of in de talloze herhalingen. En iedereen zit aan de buis gekluisterd voor het vervolg op de intriges.

photo

De acteurs van Camatondo, © IRIN

De behoefte aan een vlucht van de werkelijkheid lijkt groot in het door oorlog verwoeste Angola. Dat is ook ontwikkelingsorganisaties opgevallen. Bovendien blijken de soaps een middel bij uitstek om ingewikkelde boodschappen - zoals verzoening en aids-preventie - uit te dragen aan een publiek dat moeilijk te bereiken is. Zo ging begin mei 'Camatondo' de lucht in, een radiosoap gericht op de bevolking in rurale gebieden. Vooraf had IRIN, het radionetwerk van de VN dat de soap produceert, opwindradio´s in de provincies uitgedeeld om zich te verzekeren van een luisterpubliek.

'Camatondo'  vertelt het verhaal van inheemse vluchtelingen in een kleine gemeenschap in de provincie Bié. Sinds het einde van de oorlog in 2002 proberen ze een nieuw bestaan op te bouwen, waarbij ze te maken krijgen met allerlei problemen. Herkenbaar voor de luisteraars, die niet alleen worden getrakteerd op een spannend drama, maar ook informatie krijgen over hoe ze gezonder kunnen leven, wat microkredieten zijn, hoe ze hun landbouw kunnen moderniseren en wat verzoening met de voormalige vijand betekent.

Het Centre for Common Ground (CCG) evalueerde in 2004 hoe de twee soaps die ze in de jaren daarvoor via Radio Nacional en Luanda Antena Comercial uitzond, waren aangeslagen bij het publiek. En belangrijker nog, of 'Vozes Que Falam ' en 'Coisa Da Nossa Gente'  hun doel - het helen van gebroken relaties - hadden bereikt. Het resultaat was verbluffend: 80 procent zei regelmatig naar de soaps te luisteren. En liefst 91 procent had er ook iets van opgestoken: ze wisten nu beter hoe ze conflicten konden voorkomen.