Unesco-verdrag over Culturele diversiteit aangenomen

november 2005 -

Met 148 stemmen voor, 2 tegen en 4 onthoudingen heeft Unesco eind oktober 2005 het verdrag aangenomen over culturele diversiteit: de 'Convention on the protection and promotion of diversity of cultural contents and artistic expressions'. Het verdrag is bedoeld om lokale cultuur te beschermen. Jaren van vergaderen en onderhandelen gingen eraan vooraf.

Economische belangen speelden een grote rol bij de onderhandelingen. Kleine landen hebben meer baat bij de bescherming van hun cultuur, terwijl landen met een groot afzetgebied, zoals de VS, gebaat zijn bij liberalisering van de handel.

Met name Canada en Frankrijk hebben ervoor gezorgd dat bepaalde goederen worden beschouwd als cultuuruiting: boeken, films, maar ook de Franse foie gras (ganzenleverpaté).

De VS en Israël zijn tegen het verdrag. Tegenstanders vinden dat het verdrag cultuur teveel opvat als economisch goed, en als iets wat zich afspeelt binnen de landsgrenzen. De VS stelden dat het verdrag culturele uitwisseling in de weg staat.

Wat het verdrag in de praktijk gaat betekenen is niet duidelijk. Minder Halloween op de Nederlandse tv en meer Sint Maarten?

Unesco viert momenteel het feit dat de organisatie 60 jaar bestaat. Gedurende 60 weken worden 60 thema's onder de aandacht gebracht. 16 weken hiervan zijn aan cultuur gewijd.