Dit jaar bestaat World Press Photo vijftig jaar. Jurylid Swapan Parekh vertelt over de invloed die World Press Photo heeft gehad op de fotografie in India.

Nieuwsfotografie in India

oktober 2005 -

Tot voor kort waren er in India alleen traditionele Salon-achtige 'Fotografie Verenigingen' en een klein aantal door de overheid gesponsorde prijzen waar de doorsnee amateurfotograaf zich aan op kon trekken. Op het werk van enkele opzienbarende, selfmade nieuwsfotografen na stond de nieuwsfotografie hier in India altijd op een laag pitje. Maar langzaam maar zeker komt daar verandering in.

De World Press Photo heeft de Indiase nieuwsfotografie een nieuwe impuls gegeven die hard nodig was. Het effect hiervan is dat steeds meer Indiase fotografen in de prijzen vallen. Dit jaar won bijvoorbeeld een foto van de Indiase Arko Dutta de 'Photo of The Year' onderscheiding.

Foto's van Indiase onderwerpen gemaakt door buitenlandse fotografen werden de afgelopen jaren steeds vaker genomineerd door World Press Photo. Dit heeft Indiase fotografen aangemoedigd om te denken: "Dat kan ik ook."

Het respect en de geloofwaardigheid die World Press Photo hier in India geniet, blijkt ook uit het grote aantal bezoekers (20.000!) dat dit jaar de tentoonstelling bezocht. De invloed van de World Press Photo in India is verder bijvoorbeeld te merken doordat de Indiase Prijzen voor Persfotografie (Indian Press Photo Awards) het format van World Press Photo hebben overgenomen.

In de hedendaagse cultuur waarin foto's genomen en vervolgens weer gewist worden, waarin de geschiedenis dagelijks vastgelegd en weer verwijderd wordt, en waarin fotografen beelden met een druk op de knop kunnen laten verdwijnen, hoop ik dat de Stichting World Press Photo nog heel lang een inspirerend platform zal zijn voor nieuwsfotografen.

In de afgelopen decennia was Swapan Parekh betrokken bij World Press Photo als Masterclass student, spreker in het onderwijsprogramma, genomineerde fotograaf en onlangs als jurylid.