De helden van Burundi in beeld

september 2005 -

In Burundi gaat de komende maanden de Ruciteme Drumming Group op tournee. Het is niet zomaar een tournee. De muzikanten brengen een ode aan de helden van de genocide in Burundi, nu elf jaar geleden. Vele burgers, zowel Hutu's als Tutsi's, beschermden toen hun vrienden, buren of werknemers tegen aanvallers die het vanwege hun etniciteit op hen hadden voorzien.

photo

Still uit video van Maziar Bahari

De Iraanse filmmaker Maziar Bahari reist met de drummers mee. Hij maakte interviews met de helden van Burundi, die tijdens de voorstellingen worden vertoond. Bijvoorbeeld van Manirampa Elisée, een Tutsi, die de levens redde van de vier kinderen van Rosate Nshimirimana, een Hutu. Rosate Nshimirimana's man werd vermoord, zijzelf moest vluchten en haar kinderen achterlaten. Elisée zorgde voor de kinderen.

De combinatie van beeld en geluid maakt dat toeschouwers gegrepen worden en min of meer gedwongen na te denken en te praten over de gebeurtenissen uit het recente verleden. In Burundi is praten over de moorden en verkrachtingen een groot taboe. De Ruciteme Drumming Group en Bahari willen dat doorbreken.

De drum is in Burundi al eeuwenlang het belangrijkste middel om gevoelens over te brengen die zich niet gemakkelijk in woorden laten vangen. Verhalen worden uitgebeeld in dans en in ritmes. Door dans en drum uit te breiden met beelden van mensen op een scherm, wordt het voor veel mensen makkelijker hun ervaringen over de genocide uit te wisselen.

Maziar Bahari is een internationaal gewaardeerd  filmmaker en beeldend kunstenaar. Zes van zijn eerdere films zijn op het Amsterdamse IDFA vertoond; in 2002 was hij jurylid. Over zijn project in Burundi zegt hij: "Men zou zich kunnen afvragen waarom een Iranees, alle problemen in Iran in ogenschouw genomen, geïnteresseerd is in een land als Burundi. Maar taboes die restricties en geheimen in stand houden, zijn niet ongewoon in Iran. Ook Iran kent zwarte periodes in haar geschiedenis die de meeste Iraniërs liever vergeten."

De tournee van Ruciteme Drumming Group en Maziar Bahari is mogelijk gemaakt door het Prins Claus Fonds.