Erfgoed en kunstroof

september 2005 -

Er bestaat een levendige illegale handel in archeologische en etnografische voorwerpen die buiten de landen van herkomst worden gekocht en verkocht als 'kunst'. Over oorzaken, oplossingen en verdragen ter bestrijding van de illegale handel van cultureel erfgoed verscheen onlangs de digitale KIT Special Heritage & Illicit trade. Met verhalen uit het veld, relevante bronnen over het thema, informatie voor de reiziger en links naar relevante organisaties en websites.

De bescherming van cultureel erfgoed en de problemen van illegale opgravingen en handel zijn nauw verbonden aan het werkgebied van het KIT Tropenmuseum en de KIT Bibliotheek. De KIT Special Heritage & Illicit trade geeft een overzicht en bevat tevens interviews met Neil Brodie van het McDonald Institute for Archaeological Research en Susan Legêne van het KIT Tropenmuseum.

Veel etnografische voorwerpen eindigen in musea en particuliere verzamelingen in Noord-Amerika, Europa en Japan. Helaas overtreft de vraag naar deze voorwerpen het aanbod. Archeologische vindplaatsen en oude monumenten worden zo vaak doelwit voor dieven en vandalen. Ook komt het voor dat musea en culturele en godsdienstige instellingen gewoonweg worden beroofd.

Veel musea hebben hun eigen ethiek voor de opbouw van hun collectie. De minste twijfel over de oorsprong van een object is soms reden om het niet tot de collectie toe te laten. Musea proberen zo een voorbeeld te stellen. Soms echter kiest een museum ervoor om bij een uniek object het dubieuze handelstraject door de vingers te zien.

KIT Specials zijn Engelstalige websites met informatie en links over actuele onderwerpen die betrekking hebben op het KIT en op de ontwikkelingsproblematiek. Ze worden samengesteld door KIT Information & Library Services.