Nieuwe aspecten van Afrikaanse literatuur

april 2006 -

Van 21 tot 25 maart 2006 organiseerde het Centre for African Literary Studies een congres over De nieuwe aspecten van Afrikaanse literatuur (The Changing Face of African Literature). Dit congres vond plaats op de Pietermaritzburg-campus van de University of KwaZulu-Natal in Zuid-Afrika en was een bijzonder onderdeel van het festival Time of the Writer in Durban. Meer dan twintig schrijvers uit de hele wereld traden op tijdens dat festival, onder wie Abdelkader Benali (Marokko/Nederland), Dennis Brutus (Zuid-Afrika) en de beroemde Zuid-Afrikaanse cartoonist Zapiro, winnaar van de Prince Claus Award in 2005.

De inleidende spreker Nana Wilson-Tagoe van de School for African and Oriental Studies in London introduceerde het thema van dit congres door de veranderende paradigma's van de Afrikaanse literatuur te bespreken. Ze onderscheidde vier nieuwe aspecten:

  • de opkomst van vrouwelijke schrijvers en daarmee een nieuwe benadering van onderwerpen zoals vaderland, cultuur, en het schrijven zelf;
  • het falen van veel Afrikaanse regeringen;
  • de toenemende migratie zowel binnen Afrika als naar andere delen van de wereld, zowel vrijwillig als gedwongen;
  • en ten slotte, de opkomst van literatuur over ziekte en oorlog, bijvoorbeeld over HIV/Aids en kindsoldaten.

Er was veel discussie onder zowel wetenschappers als schrijvers over het evenwicht tussen de eisen van kunst en de druk van de politieke situatie van het Afrikaanse continent. Tevens werden er vraagtekens geplaatst bij het voortbestaan van het genre Afrikaanse literatuur. De diversiteit van de Afrikaanse literatuur werd tijdens dit congres benadrukt door het feit dat er wetenschappelijke bijdragen in allerlei talen werden gepresenteerd (Afrikaans, Engels, Frans, Portugees, Zulu en Xhosa). Dankzij tolkdiensten konden mensen met elkaar praten die anders zelden de kans krijgen om van gedachten te wisselen.

Bernard De Meyer is Associate Professor of African Literary Studies aan de University of KwaZulu-Natal - Pietermaritzburg in Zuid-Adfrika 'Time of the Writer' werd mede gefinancierd door het HIVOS Cultuurfonds