Nieuw centrum voor podiumkunsten in Zuid-Indiaas dorp

april 2006 -

Tussen de palmbomen van Punjarasantankal, een dorp in het zuiden van India, is een gloednieuw gebouw verrezen. Het is het nieuwe centrum voor podiumkunsten, de Kuttu Kalai Kudam, feestelijk geopend op 26 maart 2006. Hier wordt de traditie van Kattaikkuttu doorgegeven, muziektheater uit Tamil Nadu. Naast een podium, repetitieruimte, kantoor en genoeg opslagruimte voor de kleurrijke kostuums, biedt het centrum onderdak aan een jeugdtheaterschool. "Aan de ene kant houden we de traditie intact, aan de andere kant is er invloed van hedendaags theater. Dat brengt een enorme vitaliteit met zich mee," vertelt Hanne de Bruin. Met acteur en docent P. Rajagopal is zij een van de initiatiefnemers van het centrum.

photo

Mr E.F.C.H. Niehe, Nederlands ambassadeur in India, verricht de opening van het Centre for Performing Arts (Kuttu Kalai Kudam). Foto: P.V. Jayan

Het publiek van het nieuwe theater zal bestaan uit dorpelingen, Naast Kattaikkuttu - theater van het platteland - kunnen zij op het podium van de Kuttu Kalai Kudam ook kennis maken met Indiase culturele tradities die ze voorheen alleen op de tv hebben gezien, zoals de klassieke dansvorm, Bharata Natyam. De Kuttu Kalai Kudam brengt die cultuur terug naar het dorp. Dat schept niet alleen werkgelegenheid, in een gebied waar eenzijdig zijde-industrie is, maar levert juist door het volkstheater Kattaikkuttu een eigen podum te bieden ook een bijdrage aan hun culturele identiteit. De Bruin: "Het unieke is dat mensen zelf de keuze maken: dit is het theater dat we willen zien. Het bestaat nog steeds, ondanks film en televisie. Gefinancierd door de dorpen zelf. Dat betekent dat er sociaal draagvlak is."

Een Kattaikkuttu-voorstelling bestaat uit gezongen en gesproken gedeeltes. In de gesproken gedeeltes spelen de acteurs in op de actualiteit. Maar echt politiek stelling nemen is er niet bij. De acteurs kunnen het zich niet permiteren om partij te kiezen omdat ze dan potentiële inkomsten zouden verliezen, bovendien komen ze uit een lage kaste. Desondanks zit het theater vol subversieve elementen. De machtigen gaan flink op hun gat. De Bruin: "Dat is typisch kuttu: spelen met de macht en die onderuit halen."

De 29 leerlingen van de jeugdtheaterschool, enig in zijn soort in India, leren hier niet alleen acteren. Ook kostuums maken, muziek, licht en techniek, en de gewone schoolvakken, zoals wiskunde en Engels staan op het programma. Een unieke kans voor de kinderen, van wie een aantal afkomstig is uit arme gezinnen. Anderen hebben een of beide ouders verloren. "Maar we hebben de kinderen niet geselecteerd omdat ze zielig zijn of arm," zegt Hanne de Bruin. "Ze zijn hier om performers te worden."

Kutu Kalai Kudam krijgt financiele steun o.a. de Nederlandse Ambassade in New Delhi, Hivos Cultuurfonds en NCDO.