Tropenmuseum Amsterdam schenkt kunstwerken aan Suriname

augustus 2006 -

Amsterdam en Paramaribo hebben hun cultuurhistorische banden weer eens aangehaald. Het Tropenmuseum schonk onlangs 45 kunstwerken aan het Surinaams Museum. De collectie bestaat uit schilderijen, sculpturen, foto’s en zeefdrukken van vooraanstaande Surinaamse kunstenaars zoals Erwin de Vries, Rudi Getrouw en Nic Loning.

photo
niet beschikbaar

Alle werken dateren van vóór de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975. Ze vormen voor het Surinaams Museum een welkome aanvulling op de reeds aanwezige verzameling hedendaagse Surinaamse kunst. “Één grote collectie is beter dan twee kleine,” zegt projectleider Frans Fontaine van het Tropenmuseum. “Vandaar dit cadeau.” Bovendien zijn de kunstwerken in Paramaribo ‘helemaal op hun plaats’ en werden ze in Amsterdam zelden geëxposeerd.

In 1990 kocht Fontaine namens zijn museum de Surinaamse kunstwerken van de destijds in liquidatie verkerende Stichting Culturele Samenwerking (Sticusa), in 1948 opgericht ter bevordering van de culturele contacten tussen Nederland, Indonesië, Suriname en de Antillen. De Amsterdammers beloofden vervolgens de collectie over te dragen aan het Surinaams Museum, op voorwaarde dat de werken daar onder verantwoorde omstandigheden zouden worden beheerd en bewaard. Het heeft vijftien jaar geduurd, maar nu is het dan eindelijk zo ver.

Met financiële steun uit het HGIS-cultuurbudget van de Nederlandse regering is op het complex Zorg en Hoop in Paramaribo een geheel vernieuwd en uitgebreid depot gebouwd. “Het is nog niet helemaal klaar maar de ergste lekken zijn gedicht,” aldus Fontaine.

Bovendien verzorgt het Tropenmuseum trainingen voor de staf van het Surinaams Museum. Het is volgens Fontaine “een klein maar enthousiast team, dat dapper en ingenieus de boel met plakbandjes en elastiekjes bij elkaar weet te houden”. Hij hoopt dat het succesvolle project ‘een prikkelende werking’ heeft zodat de Surinaamse overheid een volgende keer ook met geld over de brug komt.