Hala Elkoussy: inzoomen op innerlijke werelden

december 2006 -

Eén weekend per jaar is de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam geopend voor publiek; in 2006 was dat op 25 en 26 november. Van de vijftig resident artists is bijna een derde afkomstig uit het Zuiden, onder wie Hala Elkoussy (Egypte, 1974). In 2002 rondde zij haar MA Image and Communication aan het Londense Goldsmiths College af. Haar werk is te zien geweest in Afrika, Azië en Europa. Zij sluit binnenkort haar werkperiode aan de Rijksakademie af.

Hala Elkoussy toonde twee werken tijdens de Open Ateliers, een fotografisch en een, niet eerder gepresenteerd, videowerk. Het laatste, 'We're by the sea now', bestaat uit dertien hoofdstukken, Arabisch gesproken, met Engelse ondertitels.

Chapter before last: For a better future: tegen de achtergrond van een rood fluwelen gordijn leest een tiener achter een katheder op plechtige toon een visionaire speech voor over een stad met volop ruimte voor voetgangers, veel groen en weinig verkeer.
Essentially inner beauty will shine through: in een artiestenkleedkamer weidt een mooi meisje uit over haar droom om Miss Egypte te worden.

De structuur doet denken aan een dichtbundel. Een conflict of ontknoping ontbreekt. Deze antilineaire, 'levensechte portretten' verbeelden verlangens van jonge mensen. De meesten zijn hoopvol. Maar verhalen over vechtpartijen en zelfmoorden vanwege de dood van een muziekidool tonen de andere kant van de medaille.

Met een uitgekiende mise-en-scène en sterke filmische middelen weet Hala Elkoussy menselijke eigenschappen bloot te leggen, herkenbaar maar vaak verborgen.

Stills uit ‘We’re by the sea now’, digitale video, 45 mn, Hala Elkoussy