Theatergroep Malayerba uit Ecuador wil dicht bij de mensen staan

december 2006 -

Al bijna dertig jaar is theatergroep Malayerba uit Ecuador actief. Met hun voorstelling Tírenle Tierra ('Zand erover') stellen zij man-vrouwrelaties en huiselijk geweld aan de orde. Actrice Cristina Marchán: "Hij is mijn man, dus hij zou me kunnen slaan. Dat is wat veel vrouwen tegen elkaar zeggen als zij met elkaar in gesprek zijn. Het geweld in Ecuador is een gigantisch probleem. Het is zo wijdverbreid dat veel vrouwen domweg denken dat het normaal is."

Malayerba is opgericht door een drietal acteurs. Marchán: "Wij willen vooral politiek en economisch onafhankelijk theater maken. María del Rosario Francés, van origine afkomstig uit Pamplona en gevlucht tijdens het Franco-bewind, schrijft de meeste teksten van onze voorstellingen. De onderwerpen komen uit het leven van alledag. Bij ons gaat het altijd over actuele sociale en maatschappelijke thema’s, gericht op onze samenleving in Ecuador, maar ook die van ons omringende landen. Voorstellingen gaan vaak over onderdrukking, discriminatie en gedwongen migratie omdat dit thema's zijn die veel mensen raken. En wij willen dicht bij de mensen staan."

De omstandigheden in Ecuador om theater te maken zijn moeilijk, aldus Marchán: "Theater maken is iets van het Noorden. Voor landen zoals Ecuador is het concept van cultuur vooral folklore. Een serieus debat over cultuur ontbreekt. Wij hebben allemaal bijbaantjes om in ons levensonderhoud te voorzien". Malayerba wordt veel gevraagd en kan soms met buitenlandse tournees inkomsten verwerven, waarmee nieuwe producties gemaakt worden. Met steun van het Hivos-cultuurfonds heeft Malayerba onlangs in de Ecuadoriaanse hoofdstad Quito een eigen ruimte gekregen voor het spelen van voorstellingen. "Het is geweldig om een eigen plek te hebben. Toch blijven we ook optreden in achterstandswijken, maar ook in gevangenissen, weeshuizen en gemeenschappen op het platteland. We vinden het belangrijk om daar zelf ons publiek op te zoeken."

Theatergezelschap Malayerba was te gast op het Community Art Festival dat eind november in Utrecht plaatsvond. Dit festival werd gesteund door het Hivos-NCDO Cultuurfonds.