Crear Vale la Pena: Kiel leert van Buenos Aires

februari 2006 -

"Om het onmogelijke te bereiken heb je alleen wat tijd nodig." Dit motto hanteert de Argentijnse organisatie Crear Vale la Pena in de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting in de sloppenwijken van Buenos Aires. Crear werkt sinds1993 met jongeren uit achterstandswijken in Buenos Aires aan een betere toekomst door middel van kunst- en cultuurprojecten. In verschillende buurtcentra kunnen jongeren workshops volgen, evenals professionele opleidingen op het gebied van dans, muziek en theater.

De aanpak van Crear is zo succesvol dat het ook in Europa niet onopgemerkt bleef. Inmiddels bestaat er een uitwisselingsverband met de Duitse stad Kiel onder de titel Crear Vale la Pena in Kiel – leren van het Zuiden.

Crear Vale La pena

Voorstelling van Crear Vale la Pena

Volgens Anja Potthoff, projectleidster in Kiel, schuilt het bijzondere van Crear in de benadering van de jongeren. "Ze nemen niet alleen kunst heel serieus, maar ook de jongeren met wie ze werken. Crear kijkt niet zozeer naar wat wij voor de jongeren kunnen doen, maar vooral naar wat zij voor ons kunnen doen. Zo creëer je zelfvertrouwen, respect én een beter toekomstperspectief. Daar kunnen we in het Noorden nog veel van leren."

Met jongeren uit achterstandswijken werkt men nu in Kiel aan een cultureel centrum volgens de methode van Crear. In het Noorden worden kunst, cultuur en jongerenwerk veelal gescheiden. Crear daarentegen werkt nauw samen met verschillende organisaties, waardoor ze de jongeren  meer kunnen bieden. De resultaten zijn verbluffend. Pothoff: "In het Noorden moeten we de dingen soms wat minder gestructureerd bekijken."  

Binnenkort gaan er mensen uit Kiel naar Buenos Aires om ter plekke getraind te worden.
In het najaar komen jongeren van Crear naar Kiel om samen met hen aan een kunstproductie te werken. In eerste instantie gaat het om een uitwisselingsverband van drie jaar, maar men kijkt al uit naar een vervolg. Volgens Potthoff is dit een belangrijke stap op weg naar een gelijkwaardige dialoog tussen Noord en Zuid. "We moeten eerst toegeven dat wij van hen kunnen en willen leren, daarna kunnen we van elkaar leren."