Malawisch centrum gaat cultureel erfgoed bewaren

februari 2006 -

In het zuiden van Malawi is een cultureel centrum in aanbouw. Het project heet Tisunge!, voluit: Lower Shire Heritage Centre. Tisunge! is een initiatief van twee Malawische overheidsinstellingen en de Nederlandse Stichting Mlambe. Het centrum moet uitgroeien tot de plek waar Malawiërs en buitenlanders bijgepraat worden over het natuurlijk en cultureel erfgoed van Lower Shire.

Malawi

Ingang van het Lengwe National Park, waar het Tisunge! zal verrijzen

Vanaf de 13e eeuw tot ver in de 18e eeuw was de Shire-vallei het politieke centrum van het huidige Malawi. Maar de Arabische slavenhandel, invasies van de Nguni uit Zuid-Afrika en 75 jaar Brits bestuur - Malawi was van 1889 tot 1964 een Brits protectoraat - maakten aan die grote traditie een einde. Ook de nieuwe regering van het onafhankelijke Malawi toonde weinig belangstelling voor het eeuwenoude culturele erfgoed.

Er is een leemte ontstaan in de lokale historische kennis. Het project Tisunge! - een Chewa-woord dat "laten we behouden" betekent - wil verdere teloorgang voorkomen en kennis van de eigen Malawische geschiedenis bevorderen. Het Lower Shire Heritage Centre speelt daarin een hoofdrol. Van daaruit willen de initiatiefnemers kennis verspreiden over dat deels verborgen culturele erfgoed en onderzoek ernaar bevorderen. Ook moet het centrum duurzaam toerisme gaan aantrekken en zorgen voor enige werkgelegenheid. Vandaar dat er naast een expositieruimte enkele gastenverblijven en een souvenirwinkel gepland zijn

Het centrum kost € 170.000; de exploitatiekosten zijn begroot op
€ 8.000 per jaar. Het Nederlandse consulaat in Malawi heeft al bijgedragen, evenals de Ambassade in Lusaka, Zambia. Beide hopen dat het centrum een aanjager kan zijn voor meer ontwikkeling en activiteiten in de Shire-vallei. Als alles volgens plan verloopt, is de opening in april 2007.