In de ban van Nollywood

februari 2006 -

Hollywood en Bollywood krijgen concurrentie van Nollywood. De Nigeriaanse filmindustrie produceert jaarlijks zo’n duizend speelfilms met budgetten van vaak nog geen 10.000 euro per film. Het afgelopen decennium leverde dit naar schatting tweehonderd miljoen dollar aan inkomsten op.

Als gevolg van de economische malaise in de jaren tachtig telt Nigeria maar weinig bioscopen, vandaar dat Nollywood vooral draait op de homevideo- industrie. De minstens twintig nieuwe films die wekelijks verschijnen worden direct op video of dvd uitgebracht, klaar voor vertoning in de huiskamer. De productietijd is hoogstens een maand.

Nollywood

Nollywood-filmsterren

Hoewel de historie van de Nigeriaanse cinema teruggaat tot begin jaren zeventig, begon het succes van Nollywood pas in 1993 met Living in Bondage van producer Kenneth Nnebue. Inmiddels zijn er vier genres te onderscheiden: Rags to Riches, vergelijkbaar met de klassieke American Dream-soaps, het historische epos, komedies, en Hallelujah, waarin Jezus op het juiste moment dagelijkse problemen oplost.

De populariteit van de Nigeriaanse film strekt zich inmiddels tot ver over de landsgrenzen uit. Op vrijwel het gehele Afrikaanse continent genieten Nollywoodacteurs een sterrenstatus.Oeganda droomt van een eigen Oegandawood, terwijl Ghana haar markt dreigt af te schermen voor de stortvloed aan Nigeriaanse films uit vrees dat de eigen producties worden overspoeld. Zelfs internationale festivals in Montreal, Berlijn, Rotterdam en Cannes ruimden al plaats in voor Nollywood. En eind december 2005 verscheen de eerste Nollywood-productie -  Joshua van Adim Williams – op de Amerikaanse dvd-markt.

Toch hangen ook dreigende wolken boven het Nigeriaanse filmparadijs. Op straat en in de videokiosken verschijnen steeds vaker illegale kopieën van de populairste films. Daarnaast kent Nollywood het grootste aantal debutanten, vaak malafide producenten die snel hun slag willen slaan in de lucratieve video-industrie. Eén genre is vooral in opkomst: de porno.