Positieve reacties van Israëliërs én Palestijnen op Paradise Now

februari 2006 -

De mondiale zegetocht van de film Paradise Now van de Nederlands-Palestijnse filmmaker Hany Abu-Assad is bepaald niet alledaags. De film toont de laatste 24 uur uit het leven van twee jonge Palestijnen die een zelfmoordcommando 'mogen' uitvoeren én hun worsteling over de rechtvaardiging ervan.

Paradise Now

Scène uit Paradise Now

Dit controversiële thema leidt tot veel discussies en reacties. "Merendeels zijn mensen positief," zegt producent Bero Beyer. "Natuurlijk krijgen we vooral reacties van mensen die de film gezien hebben en geïntrigeerd zijn. Maar er zijn ook negatieve geluiden, vooral uit Duitsland en Oostenrijk. Dat zijn mensen die denken dat deze film wel eens anti-Israël zou kunnen zijn, en daarom niet komen kijken. We zagen demonstranten voor de bioscoop met een spandoek: Wilt u voor 7 euro een moord op joden gaan bekijken? Jammer, vooral omdat het een integere film is, maar ook merkwaardig. Immers, Duitsers hebben veel gedaan om hun schuldgevoelens over de holocaust in het openbaar te verwerken."

Israëliërs én Palestijnen zijn positief over Paradise Now, mede dankzij het humanitaire karakter van de film. Beyer: "We horen van beide groeperingen dat de film laat zien wat zij veelal denken. De oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict zit in de mensen en niet in de politiek. Voor Palestijnen komt daar bij dat ze trots zijn dat in Nablus een film is gemaakt, hoewel sommigen ook beducht waren dat wij een film over hun helden aan het maken waren. Van Israëliërs merkten we dat ze blij waren eens een blik te kunnen werpen op de voor hen vaak onbekende andere kant van de checkpoints."

Paradise Now is inmiddels aan 75 landen verkocht. En het regent prijzen, met als hoogtepunt  de prestigieuze Golden Globe. Beyer: "Fantastisch, zeer onverwacht. "Ik zie het als een beloning voor de makers die met gevaar voor eigen leven gewerkt hebben op de WestBank. Dat is tenslotte oorlogsgebied."