Artistiek team Sahel Opera van start

januari 2006 -

“Uitdagend, prikkelend, maar ook erg complex. We zijn met vier componisten en gaan de komende dagen bespreken wie wat gaat schrijven.” Tunde Jegede is cellist, koraspeler en componist. Hij is van Nigeriaanse afkomst en woont in Londen, waar hij zich bezighoudt met muzikale projecten die een brug slaan tussen Afrikaanse en Europese culturen. Jegede maakt deel uit van het artistieke team dat de Sahel Opera gaat maken, het ambitieuze project dat Prins Claus bedacht om Afrikaans talent op hoogwaardige wijze te presenteren aan Europees publiek.

Sahel Opera

Tunde Jegede (links) en Wasis Diop

In december waren in Amsterdam de eerste artistieke besprekingen. Jegede: “Welke talen we gaan gebruiken, is nog een discussie. We willen graag dat het Europese publiek de tekst goed kan volgen, maar als we geen Afrikaanse talen gebruiken, doet dat afbreuk aan de authenticiteit. Misschien gebruiken we boventiteling, we zijn er nog niet uit.”
Opera is natuurlijk nauwelijks bekend in Afrika, al zijn er in Zuid-Afrika wel eens opera’s gemaakt. “Maar wij hebben wel de traditie van de griots, de muzikale vertellers. Dat is een mooi aanknopingspunt.”

Het Prins Claus Fonds wil geen Afrikaanse Mozart, maar Afrikaanse musici en schrijvers prikkelen om met een voor hen nieuw concept de uitwisseling van culturele uitgangspunten stimuleren. Wasis Diop, componist en gitarist uit Senegal, voert de muzikale regie. “Voor mij is het project eigenlijk nu al een succes. Het ambitieniveau en het bereik van deze opera is een prachtkans om duidelijk te maken dat mensen uit Afrika dezelfde dromen en verlangens hebben als westerse mensen. Daarmee ligt een grote druk op ons, maar tegelijkertijd is het ook erg opwindend.”

De première van de Sahel Opera is op 4 november 2006 in Bamako, Mali, op 13 december volgt de Nederlandse première in Amsterdam en aansluitend een Europese tournee.