Leven in Oost-Europese grensstreken

januari 2006 -

zonaDe satelliettelevisie toont westerse rijkdom in het Oekraïense dorpje Karpackie, tien kilometer van de grens met de Europese Unie. Hier zijn geen banen. De enige manier om geld te verdienen is om naar een grote stad te verhuizen, of ergens in de EU te gaan wonen. Dit schrijft Jan Brykczyński uit Polen bij een van de sfeerrijke foto’s in zijn reportage. Hij is een van de deelnemers in Zona, een project van de European Cultural Foundation. Hierin onderzoeken jonge journalisten wat de toetreding van de tien nieuwe lidstaten tot de EU in 2004 betekent voor het dagelijkse leven van mensen die dicht bij grenzen leven in de Baltische staten en landen als Polen, Wit-Rusland, Oekraïne en Moldavië.

Doelstelling van het project is onder meer om jonge journalisten kansen te bieden zich te ontplooien, maar ook om het debat onder jonge mensen over de grenzen van Europa en de migratiestromen een impuls te geven. Twintig journalisten zijn door een jury geselecteerd en kregen zes weken de tijd om een reportage te maken. Van de verschillende reportages in teksten, foto’s en video’s is een reizende tentoonstelling gemaakt, die in oktober startte in Krakow en daarna in de andere landen te zien zal zijn.

Hiervoor zijn de geschreven reportages vertaald en opgenomen op cd, zodat bezoekers van de tentoonstelling de verhalen in hun eigen taal kunnen horen. Naast de reportage van Jan Brykczyński is hier ook een bijdrage te lezen van Małgorzata Olszewska waarin de auteur mensen opzoekt die vanuit Kazakstan en Kirgizië naar Polen zijn gekomen om daar een nieuw leven op te bouwen.