Resistance[s] - experimentele films uit de Arabische wereld

juli 2006 -

De dvd-compilatie Resistance[s] toont werk van acht filmmakers afkomstig uit de Arabische wereld. Bijna allemaal wonen en werken ze in Frankrijk of in de Verenigde Staten.

In veel van het werk wordt de reis door verschillende culturen als Cover Resistance(s)gevolg van deze gedwongen of vrijwillige ballingschap gethematiseerd. Bijvoorbeeld in K3 (Les Femmes) van de Frans-Algerijnse filmmaakster Frédérique Devaux, waarin zij oude opnames van vrouwen uit haar geboortestreek bewerkt met allerlei chemische procédé's en door op het filmmateriaal te tekenen, waardoor een prachtige gelaagdheid in het beeld ontstaat en de afstand van de tijd voelbaar wordt.

Spannend en verrassend is Allahu Akbar van Usama Alshibi. Traditionele islamitische patronen afkomstig uit een boek dat hij van zijn vader heeft gekregen, krijgen hier een nieuw leven in pulserende animaties.

Zeer politiek zijn de beelden die Taysir Batnji maakt van wachtende Palestijnen bij een Israëlische grenspost, maar je hebt wel zijn uitleg nodig in het begeleidende interview om te snappen wat je ziet. Ook van de andere kunstenaars zijn er interviews, die de dvd veel meerwaarde geven.

Al met al geven de films op Resistance[s] een bescheiden tegenwicht tegen de sterotype beelden van de Arabische wereld in de media.

Lowave is een onafhankelijk dvd-label uit Parijs dat experimentele films en eigentijdse videokunst uitbrengt. De dvd kan worden besteld op www.lowave.com