São Tomé en Principe als culturele hub

juli 2006 -

Elk zichzelf respecterend land lijkt tegenwoordig een eigen kunstbiënnale te hebben. Zo ook São Tomé en Principe, een Afrikaanse eilandengroep voor de kust van Nigeria. Onder het motto 'van slavenpost tot culturele hub' tracht de organisatie van de kunstmanifestatie te laten zien dat cultuur kan bijdragen aan duurzame ontwikkeling.

De kunstbiënnale, die een maand duurt en voor de vierde keer plaatsvindt, opende op 25 juni 2006 met een tentoonstelling van de Senagalese kunstenaar Seyni Gadiaga in galerie Espaço Teia D'@rte. Dansers José Silva 'Boris' en Mussa Ibrahimo brachten hun project Entreposto de Dança, waarin ze traditionele dans als medium voor hedendaagse expressie introduceren.

photo

Workshop tijdens een vorige kunstbiënnale

Daarnaast bevat het programma een veelheid aan workshops, van beeldhouwen tot creatief schrijven en sieraadontwerpen, een festival van Portugeestalige films en documentaires, theatervoorstellingen en lezingen over cultureel toerisme en erfgoedbehoud.

Het Internationaal Centrum voor Kunst en Cultuur (CIAC) organiseert de biënnale, met steun van Alliance Française en het Portugese cultureel centrum Instituto Camões. Maar eigenlijk is de kunstmanifestatie een initiatief van één man: João Carlos Silva. Deze duizendpoot is niet alleen kunstenaar en journalist, maar heeft eveneens een kookprogramma op de São Tomese televisie, runt een project ecotoerisme op een voormalige plantage en was de oprichter van zowel CIAC, in 1995, als Espaço Teia D'@rte.