Bloed vloeit rijkelijk in opera uit Haïti

juni 2006 -

"De bloedige geschiedenis van mijn land en het toneelstuk Bloedbruiloft van Frederico Garcia Lorca vormden mijn belangrijkste inspiratiebronnen," vertelt Rassoul Labuchin over het ontstaan van Le Mariage Linglinsou. Hij schreef het libretto voor de eerste Haïtiaanse opera, die op 24 juni in première gaat. "Het is een liefdesverhaal over een moeder die haar zoon kwijtraakt in het bloedige geweld in Haïti. In de proloog wordt de toeschouwer direct duidelijk waar het om draait. Het bloed vloeit rijkelijk, waardoor veel mensen de hoop op vrede en een betere toekomst voor hun land in de schoenen zinkt."

photo

Rassoul Labuchin

Een opera in Haïti is niet zo vreemd als het misschien lijkt, legt Labuchin uit. “In 18e eeuw was klassieke muziek er erg populair en in die tijd zijn ook enkele prachtige concertzalen gebouwd. Met Le Mariage Linglinsou willen we die traditie nieuw leven in blazen. Daarbij willen we de mensen duidelijk maken dat honger, armoede, geweld en ellende nooit onze liefde voor kunst en literatuur kunnen afpakken. Dat is overigens van overal en alle tijden. Ondanks de moeizame leefomstandigheden en het grote aantal analfabeten kent Haïti een bloeiend cultureel leven.”

Rassoul Labuchin is een bekende figuur in Haïti. Hij schreef veel filmscenario’s en de film Anita uit 1980 is nog steeds twee keer per week op de Haïtiaanse tv te zien. De film dwong hem jarenlang in ballingschap te leven. Sinds het aantreden van president Aristide kon hij regelmatig terugkerenen was hij zelfs enkele jaren burgemeester van Port-au-Prince. In de failliete hoofdstad stimuleerde hij kunstzinnige activiteiten, waaronder het maken van een grote muurschildering rond het centrale kerkhof.

Haïtianen zijn trots op hun verleden, aldus Labuchin. “De woelige historie van ons land vormt steevast de belangrijkste inspiratiebron voor veel schrijvers. Daarmee geven kunstenaars de geschiedenis van hun land terug aan de mensen.” Zo ziet Labuchin ook zijn opera als een bijdrage aan de Haïtiaanse geschiedenis. “Le Mariage Linglinsou is een episch werk en vormt een onderdeel van de poëtische taaltraditie van ons land die zijn wortels heeft in mondelinge overleveringen.”

Le Mariage Linglinsou werd voor 100% gefinancierd door Stichting DOEN.