"Hiphop is het beste middel om grote groepen jongeren te bereiken"

juni 2006 -

"Ik ben geen kenner van de hiphopcultuur in Gabon," zegt de Braziliaan Max Soares. "Maar mijn onderzoek in landen als Namibië, Angola, Zuid-Afrika en Tanzania heeft mij geleerd dat hiphop vandaag de dag een ontzettend belangrijk onderdeel van de Afrikaanse cultuur is. Sterker nog: het is volgens mij op dit moment de belangrijkste sociale en culturele uitlaatklep van jongeren overal ter wereld. Juist omdat Afrika te maken heeft met problemen van enorme proporties, is het belangrijk om communicatiemiddelen aan te wenden die grote massa’s mensen bereiken. En hiphop doet dat als geen ander."

In de Gabonese hoofdstad Libreville vindt van 1 tot 4 juni Gaboa Hip Hop 2006 plaats - een van de weinige grote, meerdaagse culturele festivals die het land rijk is. Behalve Afrikaanse en Europese groepen, geeft dankzij bemiddeling van het Prins Claus Fonds ook het Braziliaanse gezelschap Membros CIA of Dance er een optreden. Een adviserende rol hierbij werd gespeeld door de Braziliaanse hiphop-specialist Max Soares, die - ook met steun van het fonds - al enkele jaren bezig is met het opzetten van een internationaal hiphop-netwerk buiten het commerciële circuit.

"Een jaar of acht geleden raakte ik in geïnteresseerd in hiphop-dance, omdat het een typische straatcultuur is. Het gaf jongeren de gelegenheid om op publieke plaatsen op creatieve wijze hun vreugde, verdriet, frustratie en noem maar op te uiten,” zo verklaart Soares zijn fascinatie voor de hiphopcultuur. “Ik ging op onderzoek uit en vond binnen enkele maanden alleen al in Brazilië méér dan tweehonderd groepen die zo bezig waren.”

Een hiphopgroep uit Brazilië heeft in Gabon beslist een andere impact dan eentje uit de Verenigde Staten, gelooft Soares. “Noord-Amerikaanse hiphop is alomtegenwoordig in de media. Een Braziliaanse groep is niet alleen bijzonder in Afrika, maar Membros CIA of Dance raakt ook aan allerlei maatschappelijke en sociale situaties die de jongeren in Gabon zullen herkennen. Dus dat is een prachtkans voor beide partijen.”