Nederlandse tentoonstellingsmakers op werkbezoek in Afrika

juni 2006 -

"Kunst moet zich eerst in de ooghoeken presenteren. Daarna schuift het langzaam in je vizier," zegt Guus Beumer. Hij is directeur van Marres, een centrum voor actuele kunst in Maastricht. Begin mei was hij samen met met ruim tien curatoren op werkbezoek in de Senegalese hoofdstad Dakar en in de Zuid-Afrikaanse steden Johannesburg en Kaapstad.

De reis is een initiatief van het Prins Claus Fonds en de Mondriaan Stichting, die daarmee proberen de blik van tentoonstellingsmakers te verbreden. Want laten we wel wezen: veel curators denken bij hedendaagse kunst nog steeds vooral aan Europese of Amerikaanse kunstenaars. Afrikaanse kunst wordt geassocieerd met historische voorwerpen in volkenkundige musea. Dat er ook hedendaagse Afrikaanse kunstenaars zijn, past niet in het denkraam.

De reis was bedoeld ter oriëntatie en inspiratie en zal dan ook niet meteen ‘morgen’ tot resultaten leiden. “Een werkbezoek is nooit concreet,” benadrukt Macha Roesink, directeur van Museum De Paviljoens in Almere. “Je wilt weten hoe dingen elders zijn geregeld. Dat is heel interessant. Je ziet ook parallellen: dat mensen ook daar heel lang op eenzelfde stoel zitten en hoe belangrijk doorstroming is. Daarnaast leer je tijdens de reis de deelnemers en buitenlandse collega’s kennen, wat weer kan leiden tot samenwerking.”

Het eerste reisdoel was Dak’Art, de tweejaarlijkse beurs voor hedendaagse Afrikaanse kunst, waaraan bijna negentig kunstenaars meededen. Op het programma stond ook een modeshow, die Beumer inspireerde om in december werk te presenteren van Oumou Sy. Deze Senegalese modeontwerpster won in 1998 een prijs van het Prins Claus Fonds. Zij is ook ontwerpster van de kostuums van de Sahel Opera, die in opdracht van het fonds in november in première gaat. Na de aftrap in Afrika zijn er voorstellingen in Amsterdam en Parijs.

Hripsimé Visser, curator fotografie bij het Stedelijk Museum in Amsterdam, verwacht aan het eind van het jaar iets te gaan doen met David Goldblatt, een Zuid-Afrikaanse fotograaf die haar in Johannesburg meenam naar zijn zwaar beveiligde huis. “Een indrukwekkende persoonlijkheid met een scherpe geest en fantastisch werk.”