Audio-archeologie op de Antillen

maart 2006 -

De fascinatie voor Antilliaanse muziek begon met zijn hobby als platenverzamelaar en een Curaçaose vriendin op de middelbare school. Jaren later stuitte Tim de Wolf, historicus en 'audio-archeoloog', in Curaçao op een verlaten opslagruimte, waar hij onder een berg kakkerlakken en uitwerpselen vergeten Antilliaanse cultuur terugvond. Uit het vuil viste hij een winkelvoorraad kromme 78-toerenplaten, die na een opknapbeurt in een zelfgebouwd 'oventje' de basis hebben gevormd voor een dertigtal cd's. Samen met het uitbrengen van het verzamelalbum Riba Dempel door Otrabana Records heeft hij hiermee tal van Antilliaanse opnames uit de periode 1944-1957 aan de vergetelheid ontrukt.

foto

Rudy Plaate

Disconan Bieu ( Papiaments voor 'oude platen') is het tweede project van Tim de Wolf, waarmee hij beoogt de opnames uit de periode 1957-1970 te digitaliseren en rijkelijk te voorzien van discografische gegevens. Aan de hand van krantenarchieven en interviews met betrokkenen probeert hij de geschiedenis van de liedjes te reconstrueren. "Aanvankelijk had ik met mijn projecten een puur wetenschappelijk doel voor ogen, maar dit veranderde door de samenwerking met Scott Rollins, de oprichter van Otrabanda Records. Hij spoorde mij aan om de kale feiten te overgieten met een smeuïge saus van anekdotes."

Het raadselachtige verhaal over de Curaçaose zanger Rudy Plaate is slechts één anekdote. "Rudy had zijn nummer Minirok laten masteren , maar was zo teleurgesteld over het resultaat dat hij de hele partij in zijn auto laadde en op een vuilstortplaats verbrandde. Toch gingen blijkbaar niet alle platen in vlammen op, waardoor Minirok in 1967 tot zijn grote verbazing een enorme hit is geworden."

Tim de Wolf kan kromme platen vol krassen repareren en met een goede naald weer als vanouds laten klinken. Daarmee wekt hij soms letterlijk de muziek van toen tot leven: tijdens een lezing liet hij een zaal vol Antillianen zo'n oud liedje horen, waarbij het hele publiek uit volle borst begon mee te zingen.