CinemAsia Film Festival trekt jong en breed publiek

maart 2006 -

Na het succes onder Aziatische jongeren van het CinemAsia Film Festival in 2004 kon een vervolg niet uitblijven. Vanaf 30 maart tot 8 april vindt in Amsterdam de tweede editie plaats, gevolgd door een tournee langs zes Nederlandse steden.

Still Chocolate Rap

Still uit Chocolate Rap, een van de films op CinemAsia 2006

Het is niet eenvoudig het CinemAsia Film Festival in een paar woorden te vatten, vindt Petra van Dongen. Als festivalcoördinator werkt zij nauw samen met directeur Doris Ng en twee programmeurs. "Het programma is heel divers en we proberen een brede doelgroep aan te spreken. We richten ons zowel op het Nederlandse arthouse-publiek als op Aziatische jongeren." Het festival wil clichés over de Aziatische cultuur doorbreken en bijdragen aan de Asian Pride.

De eerste editie van het CinemAsia Film Festival in 2004 trok in vier dagen 2000 bezoekers de landelijke tournee met vijf geselecteerde films nog eens 500. "We kregen ontzettend enthousiaste reacties van vooral jonge Aziaten. Ze begonnen spontaan bijeenkomsten te organiseren bij onze films tijdens het festival." Een bijzonder resultaat, want volgens Van Dongen zijn Nederlandse jongeren van Aziatische afkomst vooral actief binnen hun eigen gesloten circuit en zeer moeilijk bereikbaar. Verder stappen ze doorgaans eerder een grote bioscoop binnen dan een filmtheater. Nu kwamen Aziatische jongeren uit heel Nederland naar Amsterdam. "Vanwege de opzet van het festival, denk ik," aldus Van Dongen. "In tegenstelling tot Rotterdam programmeren wij heel breed en staan ook mainstream films op het programma."

Voor de tweede editie van het festival is de programmering extra uitgebreid met onderdelen voor jongeren. Voor het Film Lab zonden meer dan veertig jongeren met een Aziatische achtergrond hun plannen in. De beste drie zijn verfilmd en te zien op het festival. "De jonge filmmakers zijn blij met de kans om iets creatiefs te kunnen doen, daar worden ze van huis uit vrijwel niet toe gestimuleerd."

Studenten kunnen discussiëren over de opkomst van de Aziatische horrorfilm. Voor kinderen is er CinemAsia Junior!, met een drietal ondertitelde films. "Het idee is ontstaan in samenwerking met de organisatie van Cinekid," vertelt Van Dongen. "Op dit grote kinderfestival zag ik voornamelijk Nederlandse kinderen rondlopen, ook bij een Chinese film. CinemAsia Junior! is een try-out om te kijken of we ook Aziatische kinderen kunnen bereiken."

CinemAsia Film Festival wordt ondersteund door Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stadsdeel Amsterdam Oud Zuid, Nederlands Fonds voor de Film, Prins Berhard Cultuurfonds, Mama Cash, VSBfonds, Stichting DOEN, NCDO, Prins Claus Fonds en Stichting Fonds de Trut.