KigeziNdoto: verlangens van de Afrikaanse vrouw

maart 2006 -

De Keniaanse muziektheatervoorstelling KigeziNdoto beleeft op 18 maart tijdens het Wereld Muziektheater Festival te Amsterdam haar mondiale première. Met muziek, dans en toneel vertelt The Theatre Company onder leiding van Mumbi Kaigwa hierin over 'de verlangens van de hedendaagse Oost-Afrikaanse vrouw'.

photo

Mumbi Kaigwa

Gelooft de Keniaanse vrouw anno 2006 nog in 'de Afrikaanse droom' over vrede en vrijheid? Kan zij zich emanciperen, ondanks het dagelijks gevecht om te overleven en de tradities die haar binden aan huis en haard? Weet zij zich te ontworstelen aan de sociale druk om vooral veel kinderen te baren en gehoorzaam te zijn aan de man? Mumbi Kaigwa heeft deze brandende vragen voorgelegd aan Keniaanse vrouwen uit verschillende klassen en bevolkingsgroepen. Die interviews vormen de basis van de 'zwoele en swingende voorstelling', waarvan de titel al veel verklaart. Kigezi betekent namelijk enkelboeien en ndoto staat voor dromen.

Mumbi Kaigwa (1962) woont en leeft in Kenia en wordt tegenwoordig beschouwd als een van Afrika's belangrijkste theatermaaksters en filmactrices. Zij was bijvoorbeeld de eerste vrouw die het aandurfde om een Afrikaanse versie te maken van het feministische toneelstuk De Vagina Monologen. In de jaren negentig leverde ze als VN-medewerkster een bijdrage aan de strijd tegen aids, seksueel misbruik, armoede en andere misstanden. Recentelijk speelde Mumbi Kaigwa een bijrol in de succesvolle film The Constant Gardener.

KigeziNdoto is gemaakt in opdracht van en in coproductie met het Wereld Muziektheater Festival. Na de eerste opvoering in Amsterdam trekt de voorstelling langs negen verschillende theaters in Nederland, België en Italië. De tekst is in het Kiswahili en wordt boventiteld. Aan het eind van de tournee komt de voorstelling ook in Kenia op de planken.