Culturele uitwisseling tussen India en Nederland neemt toe

mei 2006 -

India is meer continent dan land. Met 1,2 miljard inwoners herbergt het één zesde van de totale wereldbevolking en het zal op korte termijn wereldmacht worden. De cultuur is navenant groot, divers en voortdurend in verandering. Westerse invloeden op de Indiase cultuur nemen snel en sterk toe. Ook de Nederlandse cultuursector krijgt voet aan de grond in India. En andersom lijkt er in Nederland ook meer er meer aandacht voor Indiase cultuur te komen.

In de zomer van 2005 werd Amsterdam voor heel even overgenomen door de Indiase filmindustrie voor de uitreiking van de IIFA Awards, de Oscars voor Bollywood. Het Tropenmuseum verzorgt al jaren culturele uitwisseling met India op het gebied van muziek en dans. En het Amsterdamse kennisinstituut De Waag heeft er Sarai opgericht, een centrum voor studie en ontwikkeling naar oude en nieuwe media.

Andersom vindt de Nederlandse cultuursector ruimte voor samenwerking in India. Naast een opvallend groot aantal Nederlandse films op verschillende festivals is er ook gelegenheid voor jazzmusici, beeldend kunstenaars en dansers om hun kunsten te vertonen. Het Haagse Korzo Theater is zelfs bezig om samen met Indiase partners een dansstudio op te zetten, waar Nederlandse choreografen kunnen deelnemen aan uitwisselingsprojecten om producties te vervaardigen.

Groot knelpunt voor Nederlandse culturele organisaties is de heersende bestuurlijke structuur, die getypeerd wordt door een gebrekkige sturing van bovenaf, veel kleinschaligheid en weinig onderling contact.
Nederlandse ontwikkelingsorganisatie die werkzaam zijn in India beschikken wel vaak over een netwerk. Een sterkere samenwerking tussen de Nederlandse cultuursector en deze organisaties kan dan ook wonderen verrichten.

Op 19 mei organiseert de SICA in Felix Meritis in Amsterdam een bijeenkomst onder de titel Het Nieuwe India en de mogelijkheden voor de Nederlandse culturele sector.