Land van Ame: Surinaams mythologisch theaterstuk

mei 2006 -

Het rivierwater, de zon en de Gonini-arend zijn de Surinaamse symbolen voor levenskracht, vrijheid en bescherming. Ze staan centraal in Land van Ame, een mythologisch theaterstuk met muziek, zang en dans.

De voorstelling is een cadeau van de Nederlandse regering aan Suriname, ter gelegenheid van dertig jaar onafhankelijkheid. Daarom amewas bij de première op 23 april in Paramaribo namens Nederland Jan Hoekema aanwezig, ambassadeur internationale culturele samenwerking.

“Het is een mooi stuk, met goed samenspel,” zo verklaarde Hoekema na afloop tegenover het Surinaamse dagblad De Ware Tijd. “Deze opvoering vraagt om zeer specifiek publiek en we hopen dat dan ook aan te trekken tijdens de voorstellingen in Nederland.” De Nederlandse première is op 7 mei in Muziekgebouw aan ‘t IJ te Amsterdam.

De krant bericht verder dat de eerste uitvoering van Land van Ame met “gemengde gevoelens” is ontvangen. Diverse bezoekers bleken evenals Hoekema onder de indruk en prezen vooral het bevlogen spel van de vijftien Surinaamse acteurs, jongeren afkomstig uit verschillende bevolkingsgroepen. Anderen oordeelden negatiever. Zij vonden bijvoorbeeld het verhaal over de ontstaansgeschiedenis van Suriname, de slavernij en de optimistische blik op de toekomst weinig verrassend.

Met cursussen acteren en regisseren voor jong talent poogt Land van Ame de podiumkunsten in Suriname te stimuleren. De regisseur en schrijver van het stuk, Henk Tjon, speelt daarbij een belangrijke rol. Tijdens de laatste repetities moest hij wegens ziekte worden vervangen door Wilgo Baarn en Eartha Silos. Inmiddels is hij gelukkig weer herstellende.

Zakelijk leider Karin Naarden-Refos beschouwt de voorstelling niet alleen als een bijzonder Nederlands geschenk, maar ook als een ode aan Tjon, volgens De Ware Tijd “de waarschijnlijk grootste toneelregisseur die Suriname ooit heeft voortgebracht“.