Eerste cultureel festival van ACP-groep in Santo Domingo

november 2006 -

acp festival"Onze eenheid en solidariteit stellen ons in staat onze culturele erfenis en identiteiten te voeden en onszelf open te stellen voor nieuwe en innovatieve impulsen om vooruitgang en ontwikkeling te garanderen." Met die woorden sloot assistent-secretaris-generaal Andrew Bradley het eerste cultureel festival van de ACP-landengroep af, een samenwerkingsverband tussen 79 landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan.

Al in 2003 stond het cultureel festival op de agenda van de lidstaten. Haïti zou als gastheer optreden, maar het werd afgelast vanwege de politieke situatie in dat land. Uiteindelijk vond het evenement van 14 tot 21 oktober 2006 plaats op verschillende locaties in Santo Domingo, in de Dominicaanse Republiek.

Het festival was een uitstalkast van alle kunstdisciplines uit de ACP-landen, inclusief mode, fotografie en film. In het Museum voor Moderne Kunst was werk van meer dan veertig kunstenaars te zien, waaronder van de Keniaanse Ingrid Mangwani. Daarnaast was er de tentoonstelling Design Made in Africa en een platform voor hedendaagse dans, met dansers uit Fiji, Haïti en verschillende Afrikaanse landen. Ook stonden masterclasses van onder meer Germaine Acogny van dansschool Ecole des Sables in Senegal op het programma.

Het festival had ook een serieuze ondertoon. De organisatoren hoopten het professionele netwerk van culturele industrieën in de landen onderling te versterken. Zo was er een kunstmarkt en vonden er netwerkbijeenkomsten plaats voor artiesten, culturele organisaties en promoters, georganiseerd rondom thema's als 'regionale integratie en culturele diversiteit'. Het festival volgde op een tweedaagse conferentie van de ministers van cultuur van de lidstaten, waarin zij de rol van cultuur in ontwikkeling herbevestigden en de Dakar Declaratie uit 2003 versterkten met een nieuwe resolutie.