Romantische beelden van armoede en uitzichtloosheid

november 2006 -

Arif is negen jaar en is kostwinner voor zijn moeder, drie broertjes en zijn zus. Met een volwassen toewijding vaart hij met zijn houten boot op de rivier om mensen over te zetten. Zwoegend baant hij zich 's winters een weg door het ijs, dat elke ochtend weer is dichtgegroeid. Hij woont in Kashmir, waar zich al jaren een bloedig conflict tussen India en Pakistan afspeelt. Arifs vader is moslimmilitant en heeft het gezin omwille van zijn heilige strijd in de steek gelaten. Met nieuwsbeelden van aanslagen, schreeuwende en gewonde slachtoffers laat filmmaker Rajesh Jala deze historische achtergrond zien die het gezin van Arif direct heeft geraakt. De kinderen haten hun vader erom: het is slecht wat hij doet en bovendien heeft hij het gezin in armoede gestort door te vertrekken.

photo

Still uit Floating Lamp of the Shadow Valley

Daar zit een discrepantie in deze documentaire: de voice-over vertelt uitgebreid over de armoede van dit gezin maar Jala laat dit te weinig zien. Hij filmt daarvoor te mooi en te romantisch. Hij gebruikt veel fraaie natuurbeelden: de ondergaande zon achter de bergen, de groene lotusbladeren in het blauwe water. Zeker, het leven van deze mensen is verre van rooskleurig, ze zijn arm, hun huis wordt verwoest door een aardbeving, de oorlog dreigt. Maar Jala laat vijf mooie kinderen zien, die met goede kleren aan en rugzakjes op samen met Arifs boot naar school gaan. Ze timmeren het huis weer in elkaar en Arif koopt van zijn verdiende geld een plastic doek voor op het dak. Ze stoeien en lachen en vertellen met fonkelende ogen hun toekomstdromen. Jala maakt de armoede en uitzichtloosheid niet voelbaar of geloofwaardig. Wat hij wel laat zien is de kracht en veerkracht van kinderen. Het is mooi een film lang naar een jongen als Arif te kijken, die ontroert met zijn ernst en doorzettingsvermogen.

Floating Lamp Of The Shadow Valley is te zien op het IDFA, International Documentary Filmfestival Amsterdam, 23 november tot 3 december. Op 29 november is de film te zien in een speciaal programma dat het Hivos-NCDO Cultuurfonds samenstelde. Het Hivos-NCDO Cultuurfonds ondersteunt filmmakers uit ontwikkelingslanden en selecteerde drie documentaires onder de titel New Images - Other Views.