Peruviaanse theatergroep LOT en de chaos in de wereld

november 2006 -

Grenzen verkennen en licht werpen op de maatschappelijke chaos van deze tijd, dat zijn de doelstellingen van La Otra Orilla (LOT). Het Peruviaanse multidisciplinaire theatergezelschap maakt hiermee sinds kort internationaal furore. Acteur Rafael Freyre: "Artistieke vrijheid staat bij ons voorop."

La Otra Orilla ('de andere oever') is in 1998 opgericht door theatermaker Carlos Cueva. Het gezelschap maakt experimentele theatervoorstellingen met dans, beeldende kunst, architectuur en muziek. De internationale doorbraak begon voor LOT in de lente van 2004 tijdens het tweejaarlijkse prestigieuze Festival Iberoamericano de Teatro de Bogotá in Colombia. De Peruvianen oogstten daar veel lof met de voorstelling Materies Material, gebaseerd op de filosofische tekst "Ich will kein Inmich mehr sein" ("Ik wil geen Inmij meer zijn") van de Duitse autistische schrijver Birger Sellin. Met 'Inmij' bedoelt de auteur een in zichzelf gekeerde persoonlijkheid.

LOT wil vooral 'theatraal onderzoek' verrichten en ondersteunen. De 28-jarige Peruviaanse acteur en architect Rafael Freyre: "Daarmee bedoelen we het ontwikkelen van nieuwe talen en interdisciplinaire benaderingen. En dat alles gebaseerd op hedendaagse lokale  èn mondiale thema's, zoals markteconomie, technologie, globalisering en verstedelijking. Wij beschouwen theater als middel om te reflecteren op de huidige chaos in de wereld."

De vernieuwingsdrang van het gezelschap komt niet alleen voort uit de ideeën van de 53-jarige oprichter Carlos Cueva, maar valt ook te verklaren uit de jonge leeftijd van de overige leden: voornamelijk twintigers en dertigers. Freyre: "Onze projecten zijn het resultaat van intensieve samenwerking. Tijdens de creatie is geen sprake van hiërarchie." Ook het publiek wordt gelijkwaardig behandeld. LOT wil niet moraliseren. Freyre: "Artistieke vrijheid staat bij ons voorop."

LOT krijgt financiële steun van Hivos. Rafael Freyre volgt momenteel een masteropleiding aan het Piet Zwart Instituut te Rotterdam.