Afrikaanse jongeren maken scripts voor aids-films

november 2006 -

In een klein winkeltje staat een man om condooms te kopen, maar hij schaamt zich voor de andere aanwezigen. Hij vraagt om een rol koekjes. En nog een. En nog een. Intussen kopen twee andere mensen ongegeneerd condooms. "Why am I being so stupid?" vraagt de man zich dan lachend af. Het is een scène uit een van de vele korte filmpjes die door jongeren gemaakt zijn, dankzij Scenario from Africa.

Projectleider Daniel Enger vertelt: "We zijn in 1997 begonnen met het idee om jongeren filmscripts te laten maken om aids-voorlichting aantrekkelijk te maken. Dat sloeg enorm aan. In de afgelopen jaren hebben 105.000 jongeren uit 37 Afrikaanse landen meegedaan aan de scenariowedstrijden. Inmiddels werken we met duizend lokale en internationale organisaties samen. In 2005 waren in totaal 234 mensen van 203 verschillende organisaties betrokken bij alleen al de jurering."

Het proces van script tot film is soms ingewikkeld en delicaat. Enger: "In Warrior raakt een vrouw een geweer van een man aan. Voor sommige etnische gemeenschappen in Burkina Faso is dat vanwege eeuwenlange tradities in de jacht een zwaar taboe. Vertoning aldaar zou betrokkenen in die gemeenschap in ernstige problemen kunnen brengen. Vanwege dit soort gevoeligheden gaan scripts soms wel zes keer heen en weer tussen producent en scriptschrijver. Dat maakt het project soms heel bewerkelijk, maar het is onvermijdelijk."

Enger is in Nederland om onder meer samen met het Koninklijk Instituut voor de Tropen te bespreken hoe het project verder financieel ondersteund kan worden en hoe meer uitzendingen in de regio van de Afrikaanse Grote Meren gerealiseerd kunnen worden. Enger is optimistisch. "Juist doordat jongeren zelf ideeën aanleveren en vanwege de competitievorm, levert het project enorm veel aandacht op. Vooral jonge mensen vertellen er veel over aan elkaar. Soms ontstaat ergens ineens heel veel buzz."

De filmpjes worden op honderd Afrikaanse tv-stations vertoond en daarnaast op zenders als TV5, CFI, RFO, Canal+Horizons en RTP.