Collectie Gate Foundation naar Van Abbemuseum

oktober 2006 -

De collectie van de Gate Foundation is geschonken aan het Van Abbemuseum te Eindhoven. Het Kunstenaarsarchief en de Kunstbibliotheek blijven hiermee toegankelijk.

De Gate Foundation, het instituut voor moderne en hedendaagse kunst van niet-westerse migrantenkunstenaars, ontvangt per 2006 geen geld meer van de overheid. Het bestuur heeft zich ingezet om de activiteiten van de Gate Foundation te behouden. Er is overleg gevoerd met onder meer het Stedelijk Museum, Wereld Museum, Universiteit Leiden, waarna de collecties van de Gate Foundation (het Kunstenaarsarchief en de Kunstbibliotheek) uiteindelijk een nieuwe bestemming hebben gevonden in het Van Abbemuseum.

In mei heeft de Mondriaan Stichting de Stimuleringsprijs voor Culturele Diversiteit aan het Van Abbemuseum toegekend voor hun programma Be(com)ing Dutch in the Age of Global Democracy. Het Kunstenaarsarchief en de Kunstbibliotheek van de Gate Foundation zijn in dit drie jaar durende programma opgenomen. De eerste presentatie, samengesteld door Irit Rogoff en Deepa Naik, is op 15 september geopend als onderdeel van het project Academie. Leren van het museum.

Na 19 jaar wordt de Gate Foundation aan het eind van 2006 opgeheven.