Birmees marionettentheater op festival in Charleville-Mézières

oktober 2006 -

Charleville-Mézières, gelegen in de Franse Ardennen, is de 'poppentheaterhoofdstad' van de wereld. Van 15 tot 24 september 2006 vond hier de veertiende editie plaats van het driejaarlijkse internationale poppentheaterfestival. 150 poppentheatergezelschappen, afkomstig uit vijf continenten, verzorgden optredens voor belangstellenden en vakgenoten uit binnen- en buitenland.

photo
niet beschikbaar

Een van die gezelschappen is het Mandalay Marionettes Theatre uit Birma, dat als een van de weinige groepen aldaar nog het traditionele, zeer verfijnde Birmese draadpoppenspel brengt. Deze vorm van theater nam een hoge vlucht tijdens de Birmese hofcultuur aan het eind van de 18de eeuw; er was zelfs een speciale minister voor het poppenspel, de Yokethay Wun. Deze plaatste rondtrekkende poppenspelers onder zijn gezag en engageerde de beste onder hen voor optredens aan het hof. Op het hoogtepunt van zijn populariteit, in de periode 1820-1885, werd het poppenspel in Birma zelfs hoger aangeslagen dan theater met menselijke acteurs.

birmees poppentheater
Mandaly Marionettes, foto: Elisabeth den Otter

Tegenwoordig verzorgen de Mandalay Marionettes voorstellingen in binnen- en buitenland, waarbij vooral bij de voorstellingen in Birma voor een maatschappelijke invalshoek wordt gekozen. Medeoprichtster Naing Yee Mar: "Onze maatschappelijke functie is tweeërlei. Wij laten het publiek oude waarden en culturen herbeleven; zo brengen wij in de provincie de oude Boeddhaverhalen (jataka´s) in voorstellingen die soms wel de hele nacht doorgaan. Het publiek eet, lacht, klapt en doet soms een dutje, maar de poppenspelers spelen door. Daarnaast hebben wij een meer hedendaagse informatieve functie: zo geven wij met onze marionetten Aids-voorlichting aan tieners op het platteland."