Bisi Silva over de Afrikaanse kunstscene

september 2006 -

Bisi Silva, een van de zes curatoren van de zevende Dak’Art Biënnale, was onlangs in Amsterdam in het kader van het bezoekersprogramma van de Mondriaan Stichting. Zij sprak met de Kracht van Cultuur, een site die zij zelf regelmatig raadpleegt.

photo

Als onafhankelijk curator en critica heeft Bisi Silva een brede en tegelijk insiders-blik op de kunst-scene in Afrika: "De positie van de Dak’Art Biënnale is uniek, want het besteedt momenteel als enige evenement op het continent aandacht aan kunstenaars uit heel Afrika. Het team van curatoren onder leiding van artistiek directeur Yacouba Konaté heeft de kwaliteit consistenter en hoger gemaakt." Daarbij is op aanraden van Silva extra gelet op de vertegenwoordiging uit het gastland Senegal, teneinde ook het lokale kunstcircuit en het publiek te stimuleren. Het informele Dak’Art OFF-gedeelte versterkt die betrokkenheid nog eens.

Hoewel er nu meer fondsen zijn voor atelierbezoek en de directeuren van de grote Biënnales geregeld naar de Dak'art Biënnale komen, behoeft de culturele infrastructuur nog steeds versterking. Een concrete bijdrage daaraan is nu in zicht. Een absoluut winstpunt van deze Dak’Art-editie is de komst van Res Artis in Afrika. Op initiatief van N’gone Fall, een Senegalese curator, heeft deze wereldwijde netwerkorganisatie van artist residencies alvast elf kunstenaars een verblijf in het buitenland aangeboden. Bisi Silva ontkracht de veronderstelling dat Afrikaanse kunstenaars elke gelegenheid aangrijpen om te vertrekken. "Dat is een uitzondering, geen regel. Kunstenaars uit stabiele landen, zoals Senegal en Kameroen, zien die noodzaak niet."

Volgens haar is er de afgelopen paar jaar bovendien meer aandacht van kunstenaars uit de diaspora voor hun thuisland. Zo kocht Yinka Shonibare werk van kunstenaars uit Nigeria. Otobong Nkanga, woonachtig in Amsterdam, belde Bisi Silva om te praten over het opzetten van projecten, ook in Nigeria. Er is dus eerder sprake van een versterking van de infrastructuur dan van een brain drain, zoals wel wordt gedacht. De globalisering lijkt op dit vlak zijn vruchten af te werpen en mobiliteit voor Afrikanen te faciliteren. Silva: "We zijn bezig de koloniale barrières af te breken en Dak’Art speelt daarbij een belangrijke rol."