Het BookBox-project: televisie als hulpmiddel bij alfabetisering

september 2006 -

Het idee is veelbelovend. Bewerk, met gebruikmaking van SLS (ondertiteling in dezelfde taal), verhaaltjes voor kinderen tot boeken in animatievorm voor televisie en de digitale media en verander de wijze waarop miljoenen in India lezen. The BookBox, een nieuw programma dat is bedacht door dr. Brij Kothari en zijn onderzoeksteam, is edutainment in optima forma. "Het project synchroniseert tekst, audio en visuele media en creëert een educatieve en onderhoudende ervaring voor kinderen - en zelfs volwassenen die het kind in zichzelf nog koesteren!" aldus Kothari. The BookBox is dit jaar een van de finalisten van de internationale ondernemingsplanwedstrijd van het Business in Development-netwerk, dat kleine en middelgrote bedrijven stimuleert die de levensstandaard in ontwikkelingslanden kunnen verhogen.

Geletterdheid vertoont een grillig beeld in India, en schommelt tussen de 50 en 100% in de verschillende staten. Recente onderzoeksrapporten laten zien dat de leergierigheid bij kinderen groot is, maar de geringe aanwezigheid van leerkrachten, gepaard aan de afwezigheid van een leesbevorderende omgeving buiten de school, weerhoudt velen ervan hun opleiding af te maken. Dit betekent dat miljoenen ongeletterd blijven of slechts zeer basale vaardigheden bezitten.

Brij Kothari stelde vast hoezeer het basisonderwijs in grote delen van India tekortschoot toen hij verbonden was aan het Indiase Managementinstituut in Ahmedbad. Hij ontwikkelde en verfijnde daarop het gesynchroniseerde SLS als een effectief en betaalbaar middel om de leesvaardigheid van (semi-)analfabete kijkers te vergroten. De crux van zijn Planet Read-programma is om daadwerkelijke alfabetisering in India en landen met vergelijkbare hindernissen te bevorderen.
Kothari bedacht de toepassing van SLS bij filmliederen in het Hindi, een immens populair muziekgenre, en testte zijn idee op een paar drukke treinstations. Hij stelde vast dat televisieschermen die van SLS waren voorzien meer toeschouwers trokken dan schermen zonder het systeem.
Thans gebruiken enkele televisieprogramma's in India SLS in zeven talen bij filmliederen, films en series. Door deze televisieprogramma's wordt lezen een niet-opdringerig onderdeel van amusement, met een ingrijpend effect op de leesvaardigheid van meer dan 300 miljoen recentelijk gealfabetiseerde mensen.

image

Screenshot van Anibook

De BookBox is een initiatief van Kothari's Planet Read-campagne en heeft al in meer dan twintig talen geanimeerde boeken gecreëerd, de zogenaamde AniBooks. Met meer dan 500 miljoen kijkers heeft televisie een hoge penetratiegraad in India en het doel van het project is om de productie van dergelijke boeken in alle Indiase talen te bevorderen en deze uit te zenden op publieke en commerciële zenders in India.
Als het AniBooks-project dit jaar de Business in Development Challenge wint, kan het uitgroeien tot een sociaal en financieel winstgevend initiatief van megaformaat, zodat geletterdheid meer gaat betekenen dan simpelweg het alfabet kunnen lezen.